Pri vzgoji otrok se poskusite izogniti tem napakam, ki poslabšajo vedenje otrok

Magazin 19. Jan 202318:00
malček
Profimedia

Biti starš je vse prej kot lahko in vsak vzgaja po svoje, tako kot se mu zdi najbolje. Tu pa je nekaj načinov, ki vam ne bodo prinesli dobrih rezultatov.

Zagotovo imate svoj način vzgoje in se kot starši trudite na vse pretege, da bi v svojem otroku vzbudili tisto najboljše. Napake se bodo zgodile, zato si jih ne očitajte preveč, ampak se iz njih raje česa naučite. Naštevamo nekaj napak, ki vam ne bodo pomagale pri vzgoji, ampak le poslabšale vedenje otroka.

Česa pri vzgoji ne počnite?

Ne vpijte in povzdigujte glasu

Razmislite, kdaj povzdignete glas nad otrokom. Verjetno takrat, ko ste utrujeni, mentalno izčrpani in obupani ter želite takoj najti rešitev ali spremeniti vedenje otroka. Vam je vpitje že kdaj prineslo kaj dobrega? Morda vas je otrok začasno upošteval, potem pa se je spet ponovilo vse, zaradi česar ste nanj vpili. S tem ga učite tudi nespoštovanja. Otrok razume več, kot si predstavljate, zato mu poskušajte čim več razložiti. Tudi če si zasluži kazen, mu to lahko poveste z mirnim glasom.

Niste dosledni

Kolikokrat ste že rekli: “Če ne narediš tega, ne bo televizije?!” Potem ste popustili in vseeno dovolili otroku, da pogleda risanke. Tako pri kaznih kot pri nagrajevanju morate biti dosledni. Kar otroku obljubite, to morate narediti, saj ga tako učite, da obljube nekaj štejejo in jih moramo upoštevati. Zato dvakrat premislite, preden izustite kaj, česar ne boste izpolnili.

Vse otroke vzgajate enako

V tem se najdete starši, ki imate več kot enega otroka. Otroci so različne starosti, kar pomeni, da potrebujejo različne pristope in zahteve. Ne morete kar vsem naročiti, naj npr. pometejo hišo, kaj pospravijo ali od njih zahtevati, da so eno uro pri miru. Malček ne bo zmožen upoštevati vaših navodil, medtem ko od najstnika lahko pričakujete bistveno več. Vzgojo je treba prilagoditi vsakemu otroku posebej.

Pozabite, da so otroci pač otroci

Jezite se na otroka, ker spušča razne zvoke, se pretvarja, da je določena žival, ne pospravi postelje po vaših zahtevah ali se igra s čistili. Pa ste upravičeno jezni? Odvisno od tega, koliko je otrok star in kaj lahko od njega pričakujete. Opomniti se morate, da so otroci pač otroci in počnejo otroške stvari. Včasih bodo navihani, zagotovo bodo naredili kaj nepredvidljivega – takrat na plan povlecite svojo otroško plat.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.