Prihaja film Belo se pere na devetdeset, posnet po uspešnici Bronje Žakelj

Magazin 07. Jan 202207:25 > 07:53
Bronja Žakelj
Beletrina

Roman Belo se pere na devetdeset, za katerega je avtorica Bronja Žakelj leta 2019 dobila tudi nagrado kresnik za najboljši roman leta, je ena od največjih uspešnic zadnjega desetletja in je doživel že devet ponatisov. Po romanu zdaj načrtujejo tudi snemanje filma v režiji Marka Naberšnika.

Belo se pere na devetdeset je pretresljiv, duhovit in navdihujoč roman, ki opisuje življenjsko zgodbo pripovedovalke, odraščajoče v 70. in 80. letih. Njen otroški svet sestavljajo starši, brat Rok, babica Dada, tete in strici, pa benko, albert keksi, Oddaja o morju in pomorščakih, Gavrilović in prenos sarajevskih olimpijskih iger. A čeprav govori o naštetem, je avtobiografski roman predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Skrivnost uspeha

Zakaj je s svojim literarnim prvencem tako navdušila slovenske bralke in bralce, je po mnenju Bronje Žakelj težko z gotovostjo zaključiti, vendar verjame, da tudi zato, ker so v njej našli del sebe oziroma sledi svojih zgodb.

Bronja Žakelj
Beletrina

“Dejavnikov uspeha tega romana je zagotovo več. Gre za intimno in resnično zgodbo, ki obravnava tiste teme našega življenja, ki v vsakdanjih pogovorih v družbi, ki jo kreira spoliranost družbenih medijev, nimajo svojega prostora. S temi vprašanji se v romanu ukvarjam neklišejsko, brez patetike, moraliziranja in vzgojnih tonov, brez filtrov, brez cenzur, brez misli, kaj bodo rekli drugi,” je po zapisu založbe povedala avtorica.

Roman je trenutno izšel v devetem ponatisu ter bil doslej preveden v hrvaščino, italijanščino in makedonščino, so še sporočili iz Beletrine.

Bronja Žakelj

Bronja Žakelj, 52 let, je po izobrazbi diplomirana novinarka, ki se je sprva zaposlila v trženju, danes pa dela v bančništvu. Ker med financami prostora za ustvarjalnost ni veliko, ljubezen do pisanja pa nikoli ni bila čisto zares pozabljena, se je odločila, da je čas, da napiše prvo knjigo. Tako je leta 2019 izdala avtobiografski roman Belo se pere na devetdeset, v katerem med drugim opiše svoje otroštvo, soočanje z materino in bratovo smrtjo, lastno diagnozo raka.