Prihaja film o Ivanu Krambergerju: “Ljudje so v njem našli svoj glas”

Magazin 15. Dec 202117:00 > 16. Dec 2021 08:30 0 komentarjev

Danes bo v Cankarjevem domu v Ljubljani premierno predstavljen dokumentarni film o Ivanu Krambergerju, nekdanjem predsedniškem kandidatu, ki so ga leta 1992 ustrelili med govorom v Jurovskem Dolu. Scenarij filma sta skupaj ustvarila režiserka Maja Weiss in Ivan Kramberger mlajši, ki je bil ob smrti očeta star šest let.

Ena ključnih scen filma je po besedah režiserke Maje Weiss posnetek pretresljivega Krambergerjevega govora na Tromostovju, ki ga je aprila 1992 spremljala tudi sama, posnel pa ga je nemški filmar in kasnejši mož Maje Weiss Peter Braatz. V govoru, ki bo prvič objavljen v dokumentarnem filmu, Kramberger ostro kritizira celotno slovensko politiko v času razpadanja Demosove vlade in po besedah režiserke “po krambergerjevsko” vsem pove, kaj si misli. 

“Filmski lik par excellence”

Med letoma 1988 in 1990, ko je Kramberger v znamenitem bugattiju — repliki bugattija, ki jo je sestavil sam — potoval po Sloveniji, prodajal svoje knjige in pomagal ljudem z dializnimi aparati in denarno pomočjo, je bila režiserka Maja Weiss absolventka na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Spominja se, da so jo zabavali njegovi nastopi, ki jih je na Tromostovju pogosto opazovala. Mimoidoči so se smejali njegovim duhovitim opazkam na račun politike in njegovi opici.

“Ljudje, razočarani nad takratno oblastjo, so našli svoj glas v Ivanu Krambergerju,” je povedala in dodala, da je Ivan Kramberger zgodba, ki bi jo prej ali slej nekdo naredil, “ker je filmski lik par excellence”.

Weiss pravi, da je to “najhitreje narejen dokumentarni film z največ intervjuvanci” v njenem življenju. Idejo za film o tem, kako sin, ki ima isto ime kot oče, raziskuje njegovo življenje in smrt, je Weiss dobila že pred 11 leti, a je bila v preteklosti dvakrat zavrnjena na Slovenskem filmskem centru. Weiss in Ivan Kramberger mlajši sta ves ta čas ohranjala stike in upala, da se projekt uresniči.

Bela film

Projekt ima dve plati: ena je dokumentarni film, druga pa magistrsko delo Ivana Krambergerja mlajšega na Fakulteti za državne in evropske študije Nove univerze. Njegova raziskava temelji na arhivskem gradivu in intervjujih slovenskih osamosvojiteljev – politikov prve slovenske vlade 1990–1992, zgodovinarjev, novinarjev, očetovih sodelavcev in sopotnikov ter družine.  “Oba projekta se medsebojno prepletata, saj sta v obeh rdeča nit vloga in vpliv Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije,” je pojasnil Ivan Kramberger mlajši, ki pravi, da je premalo omemb doprinosa njegovega očeta k osamosvojitvi Slovenije.

V filmu tudi Janša in Kučan

Po besedah Ivana Krambergerja mlajšega je cilj filma Beli bojevnik v črni obleki osvetliti vlogo in vpliv njegovega očeta na slovensko osamosvojitev. V filmu med drugim nastopijo Janez Janša, Milan Kučan, Lojze Peterle, Tomo Križnar, Dimitrij Rupel, pa tudi druga znana imena slovenske politične in kulturne scene ter Krambergerjevi sorodniki in znanci.

Kamera, ki mu je oče ni kupil

Ivan Kramberger mlajši, ki je tudi sam hodil na predvolilne shode z očetom, se spominja, da je na vsak način želel imeti videokamero, ki mu je oče ni kupil. “Mogoče tudi od tiste otroške želje živi ideja, da posnamem film o očetu,” je dodal. Pravi, da je ob ustvarjanju filma ugotovil, kako velik je bil vpliv njegovega očeta na slovensko osamosvojitev. “Z njim sem res preživel le zgodnje otroštvo, ampak je spomin tako živ, kot da se vse odvija danes,” pravi Kramberger in dodaja, da je bilo vzdušje v družbi očeta vselej prijetno.

Ivan Kramberger, osebni arhiv

Dobrotnik iz Negove

Ivan Kramberger, znan tudi kot dobrotnik iz Negove, je bil izumitelj, pisatelj, filantropist in predsedniški kandidat, umorjen leta 1992 med javnim govorom v Jurovskem Dolu. Po delu v Nemčiji, kjer je patentiral izboljšave dializnih naprav in jih tudi doniral v domovini, se je z ženo Marjeto vrnil v Slovenijo, kjer je zaslovel med osamosvojitvijo. Znani so njegovi tudi več ur trajajočl govori na Prešenovem trgu in po vsej Sloveniji.

Na predsedniških volitvah leta 1990 je kot samostojni kandidat prejel 18,5 odstotka glasov. Atentat na Krambergerja se je zgodil 7. junija 1992. V pripravah na predsedniške volitve leta 1992 je imel Kramberger govor v Jurovskem Dolu, kjer ga je z lovsko puško ustrelil domačin Peter Rotar. Ta je na sodišču priznal streljanje, a so se tudi zaradi njegovih sklepnih besed pojavile teorije zarote: “Priznam, da sem streljal, toda kaj če je v istem trenutku streljal še kdo drug?” Med sojenjem na mariborskem sodišču so po poročanju Večera morali žrebati vstopnice, kdo od zainteresirane javnosti bo kateri dan lahko prisostvoval v razpravni dvorani.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!