Prihaja pozeba. Ni še prepozno za zavarovanje vrtnin, a raje pohitite

Magazin 18. Apr 202418:11 0 komentarjev
pozebli krompir
Posledice pozebe (Foto: BLAŽ ŠTER/X @vremenolovec)

Ponoči in zjutraj je krajevno možna pozeba, ki bo pretila tudi prihodnji teden. Še vedno je možno ukrepati, a morate biti hitri. Najbolj ogroženi so krompir in jagode.

Vremenska napoved pravi, da je ponoči v notranjosti Slovenije krajevno možna tudi pozeba. Negativne jutranje temperature bodo marsikje pritisnile tudi v ponedeljek.

“Najbolj bodo ogroženi krompir in jagode, ostala zelenjava jo bo verjetno odnesla brez večjih poškodb,” je za N1 povedala strokovnjakinja za vrtičkarstvo in svetovalka pri KGZS Maribor Miša Pušenjak.

“Sicer je že zelo pozno za ukrepe, ne pa čisto prepozno. Vse je boljše kot nič” je dejala. “Najbolje bi bilo ukrepati, ko je zemlja še topla, 48 do 120 ur pred pozebo. To bi v našem primeru pomenilo v nedeljo ali ponedeljek, vendar še vedno lahko vrtne rastline zastremo z agrokopreno,” je razložila strokovnjakinja.

Predvsem jagodam lahko pomaga dvojna agrokoprena in prekrivanje z loki. Pomaga pa lahko tudi uporaba pripravkov iz alg. Čeprav je te pripravke koristno uporabiti pred šokom, pa uporabo pri jagodah Miša Pušenjak svetuje tudi po pozebi, saj alge celijo rane.

Enako velja tudi za krompir.

Poleg pripravkov iz alg proti pozebi rastline zavarujejo tudi pripravki iz nadzemnih delov baldrijana. “Poudarek je na “nadzemnih delih”, ne iz korenin,” je povedala Pušenjak.

“Pokrivanje z loki bo koristilo tudi plodovkam v rastlinjakih”, je še dodala in opozorila, da je to to treba storiti še čez dan, ko sije sonce. “Zvečer, ko se bo shladilo, bo že prepozno.”

Na vprašanje, kaj lahko storimo za zavarovanje sadnih dreves, je Miša Pušenjak odgovorila: “Skoraj nič.” Vendar pa bi še vseeno lahko pomagali pripravki iz alg in nadzemnega baldrijana pri drevesih, ki so že olistana.

“V večjih nasadih sicer poznajo oroševanje. Vendar je pri tem treba vedeti, da oroševanje pomeni, da mora voda po rastlini teči ves čas nizkih temperatur,” poudarja.

Glede na to, da je kurjenje v naravi prepovedano, se lahko, kjer je to možno, zatečete tudi k dimljenju – ne le za sadna drevesa, ampak tudi za vrt, svetuje strokovnjakinja. A hkrati dodaja, da je pri tem seveda treba upoštevati tudi sosede, ki jih lahko dim moti.

“Pomembno pa je, da smo hitri,” je še enkrat poudarila. Sicer pa pričakuje, da petkova pozeba ne bo zelo huda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!