Prijaznost vam lahko tudi škodi – spoznajte, zakaj je tako

Magazin 12. Jan 202317:30
nasmeh
Profimedia

Prijaznost štejemo kot dobro lastnost in s takimi ljudmi se radi družimo. Tudi sami poskušate biti prijazni in tega učite svoje otroke, kajne? Poglejte pa, v katerih primerih vam prijaznost lahko celo škoduje.

Na prvi pogled zagotovo ne vidite, kako bi prijaznost lahko škodila vam ali komurkoli drugemu, pa vendar se to lahko zgodi. In ne, ne trdimo, da prenehajte biti prijazni – to vsekakor ohranite, a pazite, do koga ste prijazni in kako pogosto.

Prijaznost lahko v nekaterih primerih škodi:

Ko vas kdo izkoristi

Nekateri ljudje prijaznost jemljejo kot šibkost, čeprav to ni. Pretirano prijazni in ustrežljivi ljudje običajno razvijejo več toksičnih odnosov, saj jih ljudje radi izkoriščajo. Se to dogaja tudi vam? Toksičen odnos boste prepoznali po tem, da vas oseba pokliče le, ko vas potrebuje, in se druži z vami, kadar ima od tega korist. Počistite seznam znancev in prijateljev, saj takih ne potrebujete ob sebi. Ob njih se počutite slabše kot pred druženjem in imate manj energije.

Ko začne škoditi zdravju

Vas poznajo kot vedno prijazno osebo? In vam to tudi večkrat omenijo? Potem razmislite, ali si kdaj vzamete čas za predelavo in izražanje negativnih čustev. So se nakopičila v vas? Naberejo se namreč v vsakem človeku in pomembno je, da jih znate izraziti. Sprva lahko postanete tesnobni, potem se lahko pojavijo fizični simptomi, kot je glavobol ali povišana temperatura.

Najti morate način za predelovanje negativnih čustev. Prenehajte se jih bati, dovolite si čutiti.

Ko je vaša pomoč samoumevna

Se vam je že zgodila naslednja situacija: Nekdo vas je nekajkrat vprašal za pomoč in vedno ste privolili, potem pa vas enkrat le še pokliče in vam pove, kam morate priti in pri čem boste pomagali. Čeprav se niste strinjali, vseeno pomagate, ker je tako prav, kajne? Ne ravno. Takšne osebe vas nehajo spoštovati in so lahko celo užaljene, če jih nekoč zavrnete. Morate se postaviti zase, če želite, da na vas začnejo gledati drugače, saj si to zaslužite.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.