Prodaja novih avtomobilov še naprej slaba, a s presenečenji

Magazin 29. Okt 202111:56 2 komentarja
nov avtomobil
Profimedia

Prvič v zgodovini se je na vrh najbolje prodajanih avtomobilov zavihtel električni predstavnik.

Prodaja novih avtomobilov je bila v Evropi v septembru znova precej nižja kot v enakih obdobjih v lanskem in predlanskem letu. Hkrati je bila tudi nižja od meje enega milijona. Z okrog 960 tisoč prodanimi vozili je bila 24 odstotkov nižja kot leta 2019 in 25 odstotkov nižja kot leta 2020. O razlogih za to seveda ni treba razmišljati, krivda je jasno v pomanjkanju polprevodnikov, se pa kljub temu med statističnimi podatki skrivajo zanimivi podatki o odstotku prodaje posameznih tipov vozil glede na vrsto pogona.

Kot ugotavljajo pri britanskem podjetju Jato Dynamics, je namreč v minulem mesecu v primerjavi z lanskim in predlanskim septembrom znova močno poskočila prodaja električnih avtomobilov. Medtem ko so elektrificirani avtomobili še septembra predstavljali le pet odstotkov prodaje novih vozil in je bil na vsakega 10,3 dizla prodan le en električni oziroma priključnohibridni avtomobil, je septembra prodaja elektrificiranih avtomobilov dosegla 23 odstotkov celotne prodaje minulega meseca.

delež prodaje glede na vrsto goriva delež prodaje glede na vrsto goriva
Jato Dynamics

Elektrificirana vozila so tako zabeležila 44-odstotno rast prodaje, prodanih pa je bilo 221.500 vozil. Hkrati je bilo prodanih 51 odstotkov manj dizlov, le še 167 tisoč. To pomeni, da so elektrificirani avtomobili po prodaji prvič presegli prodajo dizlov. Najbolje pri tem pa se je izkazal Teslin model 3, ki je s 24.591 prodanimi primerki postal najbolje prodajan novi avtomobil v Evropi.

Prodaja tesle: na vrhu kar dvakrat

Model 3 je tako s prvega mesta izrinil Renaultovega clia, ki je v primerjavi z lanskim septembrom zabeležil 23-odstotni padec prodaje (kupce pa je našlo 18.264 vozil). Tretja je bila s 17.988 prodanimi vozili dacia duster. Prvo peterico sta nato zaključila Volkswagnov golf in fiat 500. Med prvo deseterico so se sicer prebili zgolj trije križanci.

Najbolje prodajani avtomobili Najbolje prodajani avtomobili
Jato Dynamics

Na področju prodaje električnih avtomobilov je (razumljivo) na prvo mesto prišel model 3, drugi pa je Teslin model Y. Ta je sicer novinec na evropskem trgu z 8.926 prodanimi vozili v enem mesecu. Tretji je Volkswagnov ID.3, četrti Renaultov zoe, peto mesto pa pripada Škodinemu enyaqu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje