Prva objava Wikipedie na dražbi kot NFT

Gospodarstvo 08. Dec 202117:53 0 komentarjev
PROFIMEDIA

Soustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales na dražbi prodaja prvo objavo spletnega mesta kot nezamenljivi žeton (NFT).

Jimmy Wales je po lansiranju Wikipedie 15. januarja 2001 vtipkal besede “Hello, World!” in trenutek je bil ovekovečen v NFT, ki ga prodaja dražbena hiša Christie’s.

Zbiralci imajo zdaj možnost kupiti prvo objavo na spletni strani, ki je postala največje skladišče brezplačnih informacij na internetu in ena desetih najbolj obiskanih spletnih strani na svetu, poroča Christie’s, ki ocenjuje, da bo NFT prodan za 88.500 oziroma 132.000 evrov.

Wales je sprva skušal zgraditi Nupedio, strokovno spletno enciklopedijo, v kateri objave strokovnjakov odobravajo njihovi kolegi, vendar projekt ni uspel, ker je odobritev popravkov trajala predolgo, zato je poskusil z Wikipedio. “Bilo je zelo zelo akademsko in ni uspelo, ker za prostovoljce ni bilo prav zabavno – bilo je preveč togo,” je Wales dejal v izjavi.

Soustanovitelj Wikipedie Larry Sanger je predlagal olajšanje sodelovanja na spletnih straneh in temu koraku omogočil velik napredek. “V dveh tednih smo opravili toliko dela kot v skoraj dveh letih,” je dejal Wales.

Sprva je lahko vsakdo urejal spletno mesto, prejšnje različice strani so bile izgubljene, nato pa je Wales začel varnostno kopirati zgodovino spletnega mesta, da bi lahko razveljavil vse spremembe.

iMac
PROFIMEDIA

Na dražbi tudi jagodni iMac

Kodo, ki vsebuje informacije o prvem zapisu na spletni strani Wikipedia, bodo na dražbi ponujali vse do 15. decembra. V dražbo pa je vključen tudi jagodni iMac, s katerim se je Wales ukvarjal takrat. Kdor bo kupil NFT, bo lahko stran urejal, kakor želi, in jo povrnil v prvotno obliko.

Wales je dejal, da se je s prodajo izvorne kode želel umetniško izraziti o trenutku, polnem veselja in navdušenosti. Dodal je: “Upam, da se bodo ljudje na to odzvali, da bodo res pomislili: to ni razvita Wikipedia, to je bila Jimmyjeva nora ideja v smešnem januarskem jutru, o kateri se mi zdi nekako spektakularno razmišljati.”

Denar od prodaje bo podprl WT.Social, Walesov alternativni projekt družbenih medijev, pa tudi številne druge dobrodelne organizacije.

Višji specialist v Christie’s Peter Clarnet je začetek dražbe pospremil z besedami, da gre za “dokaz moči tega, kar lahko doseže črpanje podatkov iz množic: milijardam ljudi omogoča dostop do ogromne zaloge informacij in vse to brezplačno”. “Kot pogosti uporabniki Wikipedie v okviru svojega dela smo počaščeni, da so nam zaupali dva predmeta, povezana z rojstvom tega transformativnega dosežka,” je še dodal Clarnet.

NFT oziroma nezamenljivi žetoni (ang. non-fungible tokens) so del digitalne vsebine, ki temelji na tehnologiji veriženja blokov (ang. blockchain), na digitalni bazi podatkov, ki podpira kriptovalute, kot sta bitcoin in ethereum. Digitalna umetniška dela in druge zbirateljske predmete preoblikujejo v edinstvena, preverljiva sredstva, s katerimi je enostavno trgovati. Poželi so veliko zanimanja v svetu umetnosti.

Avtor: Jack Guy/CNN

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!