Psihologinja ustvarila sobe po navdihu udobja v maternici

Magazin 20. Avg 202211:30
Delite:
postelja
Foto: Profimedia

Postelje v enem od londonskih hotelov so oblikovane tako, da posnemajo varnost in udobje maternice ter tako zagotavljajo popoln spanec zunaj doma. Zasnovo hotela je ustvarila psihologinja za spanje Hope Bastine.

Te nenavadne hotelske sobe, ki jih najdete v hotelu Zed Rooms,  so rezultat sodelovanja med podjetjem za tehnologijo spanja Simba in oblikovalsko vodenimi oskrbovanimi stanovanji Cuckooz. Sobe, ki so jih razvijali v obdobju devetih mesecev (kar ni naključje), imajo mehke rožnate stene, prilagojeno osvetlitev ter so bile zasnovane tako, da spodbujajo sprostitev, pozitivnost in spanje v stanju REM, ko se poveča možganska aktivnost, oči hitro švigajo naokoli, utrip, krvni tlak in dihanje se pospešijo in sanje se začnejo. Kot zrcaljenje zadnjih nekaj tednov nosečnosti – ko je otrokov REM-spanec na najvišji ravni v življenju (približno 12 ur na dan) – je ”maternična” soba zasnovana tako, da se v njej počutite varno in zaspano od prvega trenutka, ko stopite skozi vrata.

postelja maternica
Foto : Profimedia

Spanje na neznanem mestu lahko pogosto sproži ”rdeči alarm” v naših možganih, vendar so oblikovalci The Zed Rooms opravili veliko raziskav o znanosti o spanju in zagotovili, da se boste v spalnici počutili varne, kot bi se v maternici. Spite lahko namreč v postelji, podobni kokonu, na vzmetnici, podobni oblaku, in se naužijte pomirjujočih vonjav in barv okoli sebe. Na voljo so tudi gugalni stoli, ki pomagajo pri odklopu, podloge za jogo in virtualne meditacije ter uspavalne rastline za čiščenje zraka in izločanje toksinov.

postelja maternica
Foto : Profimedia

Hope Bastine, psihologinja za spanje pri Simbi, je dejala: “Če se vam dogaja, da v hotelu ne spite dobro, niste sami. Znanstveniki so že pred več kot desetletjem prepoznali nočni učinek, ko ena polovica možganov nezavedno deluje kot nočni čuvaj in ostane bolj pozorna, ko je v neznanem okolju. S tem v mislih, v dotikanju čustvenega in fizičnega, nobeno področje ni ostalo neraziskano, da bi poskusili ublažiti učinke tega efekta v oblikovalski arhitekturi tega inovativnega zatočišča za spanje.”

postelja maternica
Foto : Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar