Raf Simons zapira vrata svoje istoimenske modne znamke

Magazin 26. Nov 202211:30
raf simons
Profimedia

Modni oblikovalec Raf Simons je po 27 letih napovedal konec svoje istoimenske znamke oblačil. Simons je novico objavil na Instagramu, potem ko je izbrisal celotno vsebino svojega profila.

Belgijski modni oblikovalec Raf Simons je napovedal, da bo po izidu kolekcije pomlad-poletje 2023 zaprl svojo istoimensko linijo oblačil. Novico je razkril na svojem profilu na Instagramu, ki jo je objavil v ponedeljek (21. novembra); za zaprtje podjetja, ki je bilo ustanovljeno pred 27 leti, leta 1995, ni navedel posebnega razloga. V objavi svojim sledilcem je zapisal: “Kolekcija pomlad-poletje 2023 je zaključek izjemne 27-letne poti in zadnja sezona modne znamke Raf Simons. Manjka mi besed, da bi povedal, kako ponosen sem na vse, kar smo dosegli. Hvaležen sem za neverjetno podporo ekipe, sodelavcev, medijev in kupcev, prijateljev in družine ter naših predanih oboževalcev in zvestih sledilcev. Hvala vsem, ker verjamete v našo vizijo in ker verjamete vame. Vedno naprej, Raf.”

raf simons
Profimedia

V objavo je Simons vključil pomembne ljudi in trenutke v svojem življenju, kot so njegova mati, Alda Beckers, njegov oče, Jacques Simons, “Memory Wear” in letnico “1995,” ki se nanašata na to, kdaj je izdal svojo prvo kolekcijo. Od leta 2020 je Simons Pradin kreativni sodirektor. Enako vlogo je opravljal pri Christian Diorju od leta 2012 do 2015, preden je prijateljsko odšel na mesto glavnega kreativnega direktorja pri Calvinu Kleinu, na katerem je bil do leta 2018. Tako oblikovalec Raf Simons kot blagovna znamka Raf Simons sta se skozi leta izkazala za izjemno vplivna, zlasti na področju moških oblačil.

raf simons
Profimedia

Oblikovalec Raf Simons je na primer zaslužen za popularizacijo oprijetih oblek v poznih 90. letih prejšnjega stoletja, njegove zgodnje, grafično bogate kolekcije pa so zabrisale meje med luksuznimi oblačili in uličnimi oblačili, preden je bila črta, ki je ločevala stila, sploh ustanovljena. Konec leta 2020 je Simons predstavil History of My World, interno arhivsko zbirko, namenjeno reproduciranju nekaterih njegovih pionirskih in že zdavnaj razprodanih modelov, s čimer je novim oboževalcem omogočil okus starih modelov Rafa Simonsa. Njegove interpretacije mladinske kulture so bile na primer glavni navdih za Virgila Abloha – Simons je nekoč v intervjuju zavrnil njegovo delo, čeprav sta se pozneje pobotala. Rastoči arhivski modni trg je Simonsova oblačila označil kot nadvse pomembna za kulturo uličnih oblačil na splošno.

raf simons
Profimedia

Med raperji, obsedenimi z modo, je Simons zelo priljubljen in iskan oblikovalec. A$AP Rocky, Frank Ocean, Drake, Lil Uzi Vert in Future so le peščica zvezdnikov, ki v svoji glasbi redno izražajo hvaležnost Simonsovim dizajnom. “Vedno v jedru [Simonsovega] vesolja (in tako bistvenega pomena kot oblačila sama),” se glasi izjava na spletni strani Rafa Simonsa, “so stališča, razpoloženja in izjave o individualnosti in neodvisnosti. Enako pomembno v pristopu Rafa Simonsa je nenehno iskanje inovacij. Dizajni vedno iščejo sedanjost in prihodnost, tudi če jih navdihujejo zgodovinske ali klasične reference.”

raf simons
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.