Razmišljate o hujšanju? Preverite, zakaj diete niso vedno prava rešitev

Magazin 16. Maj 202217:15
Hujšanje
Profimedia

Če ste se letos odločili, da boste odvečne kilograme izgubili s pomočjo katere od priljubljenih diet, dvakrat premislite, morda boste razočarani. Študije namreč kažejo, da diete ne delujejo.

Da diete nimajo daljnosežnega učinka, je pokazala tudi nedavna raziskava, v kateri so analizirali 121 študij, ki so skupaj zajele skoraj 22.000 ljudi.

Vsi posamezniki iz študij so imeli težave s prekomerno težo ali debelostjo in so preizkusili vsaj eno izmed 14 priljubljenih diet (med njimi Atkinsovo dieto, ”Weight Watchers” dieto, DASH dieto, mediteransko dieto …). Prehranjevanje po načelih izbranih diet so primerjali z vsakodnevnim, a bolj zdravim načinom prehranjevanja in drugimi nerestriktivnimi dietami. Vsem udeležencem so merili krvni tlak in holesterol ter spremljali telesno težo. Raziskovalci so ugotovili, da so posamezniki, ki so se prehranjevali po načelih priljubljenih diet, po obdobju šestih mesecev sicer izgubili nekaj kilogramov, prav tako so opazili normalizacijo krvnega tlaka in holesterola. A po 12 mesecih so bili rezultati precej slabši. Večina udeležencev je v enem letu pridobila nazaj vse izgubljene kilograme, prav tako sta se ponovno povišala krvni tlak in holesterol. Preostali posamezniki so počasneje izgubljali kilograme in pri njih ni bilo opaziti posebnih odstopanj.

Profimedia

Strokovnjaki pravijo, da tovrstne diete ne delujejo predvsem iz naslednjih razlogov:

Temeljijo na odrekanju

Večina diet omejuje ali prepoveduje. Narekujejo, česa ne smemo jesti in koliko moramo jesti. Bodisi se moramo odpovedati ogljikovim hidratom, beli moki, sladkorju in maščobam bodisi drugim živilom. Prav tako je treba včasih drastično omejiti vnos hrane. Na začetku morda ne zaznamo negativnega učinka prepovedi in omejitev, lahko smo celo navdušeni. S časom pa lahko začnemo pogrešati določeno vrsto hrane. Opazujemo, kako okoli nas uživajo ob hrani, mi pa smo za to prikrajšani, in slej ko prej bomo tudi mi posegli po ”prepovedani” hrani, za piko na i pa nam bo upadla tudi motivacija. Morda bomo čez čas ponovno poskusili, a rezultati bodo podobni.

Profimedia

Diete so le začasne

Številne diete so kratkotrajne ali časovno omejene (17-dnevna, 22-dnevna …). V tem času se radi pohvalimo in rečemo ”tega ne smem jesti, sem na dieti”. Kaj pa sledi po končani dieti? Že časovna omejenost diete govori o tem, da se bomo ponovno znašli na stari poti. Običajno po zaključenem obdobju nadoknadimo vse izgubljene dneve in s tem tudi kilograme, kar je za organizem lahko celo škodljivo.

Slabo vplivajo na metabolizem

Veliko hitrih diet ima žal negativen vpliv na delovanje metabolizma. Omejevanje kalorij lahko upočasni metabolizem in povzroči tudi izgubo mišic, pozneje lahko spodbuja tudi lakoto, kar znatno poveča tveganje, da bomo znova pridobili vso izgubljeno težo ali celo več.

VIR: https://www.psychologytoday.com/ in https://www.health.harvard.edu/

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.