Razrešena skrivnost izgubljenega paradižnika na Mednarodni vesoljski postaji

Magazin 11. Dec 202320:16 0 komentarjev
Frank Rubio, ISS, Mednarodna vesoljska postaja,, paradižnik
Frank Rubio ob nasadu paradižnika na ISS (Foto: PROFIMEDIA)

Nasa je našla izgubljeni paradižnik, ki je bil pridelan v vesolju. Pogrešali so ga 8 mesecev, s tem, ko so ga našli, pa so oprali krivde astronavta, ki je bil obtožen, da ga je pojedel.

Med mnogimi poskusi, ki jih izvajajo astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je tudi gojenje rastlin v breztežnostnem prostoru.

Gojijo jih zato, da proučujejo “rast pridelka, sestavo hranil, mikrobno varnost hrane, okus in psihološke koristi za posadko na krovu,” je aprila letos v sporočilu za javnost zapisala Nasa. V okviru projekta, imenovanega VEG-05, so tako vzgojili več vrst solate, kitajsko zelje, gorčico mizuna, rdeči ruski ohrovt in cvetove cinije, pa tudi pritlikavi paradižnik vrste rdeči Robin (angl. Red Robin), poroča časnik Business Insider.

Marca letos, ko so pobrali plodove paradižnika, je vsak astronavt dobil vzorec, ki so ga shranili v posebni vrečki z zadrgo. Astronavtom so ob tem naročili, naj sadežev ne jedo, ker so obstajali pomisleki zaradi morebitne okužbe paradižnikov z glivicami.

Zgodila pa se je nesreča. Enemu izmed astronavtov, ki so tisti čas bili na ISS, Franku Rubiu je iz vrečke odletel eden od paradižnikov in se izgubil neznano kje. Čeprav ga je Rubio iskal, ga ni našel in njegovi kolegi so se šalili, da ga je kljub prepovedi pojedel. To pa je Rubio zanikal.

“Nisem pojedel paradižnika, čeprav si v tem trenutku želim, da bi ga, ker menim, da vsi mislijo, da sem to storil,” je Rubio dejal septembra v intervjuju. “Toliko ur sem preživel v iskanju te stvari,” je dodal astronavt, ki je ISS medtem že zapustil.

Potem pa je preteklo sredo Nasin astronavt Jasmin Moghbeli povedal, da je osem mesecev trajajoča skrivnost izginulega paradižnika rešena. “Našega dobrega prijatelja Franka Rubia, ki se je odpravil domov, so kar nekaj časa krivili, da je pojedel paradižnik,” je dejal v intervjuju. “Ampak lahko ga oprostimo. Paradižnik smo našli.”

Verjetno te izjave ni bil nihče bolj vesel kot prav Frank Rubio, ki je bil prepričan, da bo nekoč lahko dokazal svojo nedolžnost. “Prepričan sem, da se bo posušeni paradižnik enkrat pojavil in me opral krivde, četudi šele čez leta,” je smeje povedal že v septembrskem intervjuju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!