Britanska klasika po slovensko: fish & chips

Magazin 14. Okt 202218:00
Fish and chips.
Profimedia

Jed fish & chips vsi takoj povežemo z Veliko Britanijo, kjer jo jedo ob vsaki priložnosti in skoraj obvezno ob petkih. Ta jed je zelo priljubljena tudi ob veliki noči, seveda pa zelo prija na kakšno zgodnje jutro po dolgi preplesani noči, kot v Sloveniji burek po dobrem žuru. A ribe niso vedno enake, na vzhodu Britanije vam bodo največkrat postregli vahnje, na zahodni obali polenovke, ponekod pa dobite tudi ribo, ki jo pri nas poznamo kot plošča.

Še zanimivost, preden se lotite kuhanja: Prvič je bila kombinacija rib s krompirjem v Angliji postrežena okoli leta 1860, ko je judovski priseljenec Joseph Malin odprl prodajalno s tema dvema jedema. Jed je hitro dobila svoje oboževalce, zadnja leta pa število stojnic po kraljestvu pada, saj cvrtje ni na seznamu priporočljive hrane za zdravo življenje. No, sem ter tja pa pojesti nekaj ocvrtega le ni tako velik greh.

Nasvet: Izberite poljubni filet bele ribe, čeprav vam priporočamo osliča, ki je mesnat, okusen in ga predvsem pri nas dobite tako rekoč povsod.

Fish & chips

Fish & chips
Profimedia

Za 4 osebe potrebujete:

Za ocvrte ribe:

  • 150 g moke
  • 1 žličko suhega kvasa
  • 1 žlico olja za testo
  • 150 ml piva
  • 800 g filetov bele ribe
  • sol in sveže mlet poper
  • 1 beljak
  • olje za cvrenje                                                                                  Za ocvrt krompirček:
  • 800 g krompirja
  • olje za cvrenje
  • sol

Priprava:

  • Moko presejte v skledo. Dodajte kvas, 4 žlice mlačne vode, 1 žlico olja in pivo. Z leseno kuhalnico zmešajte testo in ga nato za 30 minut postavite na toplo.
  • Krompir olupite, zrežite na paličice in jih stresite v hladno vodo. V njej jih pustite stati 30 minut.
  • Očistite ribje filete in jih zrežite na majhne koščke. Začinite jih s soljo in poprom.
  • Krompir odcedite. Dobro ga otrite in paličice počasi zlato ocvrite v vročem olju. Na koncu jih odcedite in solite.
  • Beljake čvrsto stepite s sladkorjem in sneg počasi vmešajte v testo.
  • V testo pomočite filete in jih zlato ocvrite v vročem olju. Po cvretju jih odcedite. Ribje filete postresite z ocvrtim krompirčkom in tatarsko omako ali grahovo pomako.

Grahova pomaka

300 g zamrznjenega graha stresite v vrelo vodo in ga pustite vreti 4 minute. Nato ga odcedite in popražite na 2 žlicah olja. Pretlačite ga s paličnim mešalnikom in začinite z limonovim sokom in mletim poprom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.