Ržena moka in orehi dajeta temu kruhu poseben okus.
Sestavine:
– 30 g svežega kvasa
– 1,5 žličke sladkorja
– 250 g ržene moke
– 500 g pšenične moke
– 1,5 žličke soli
– 500 ml mlačne vode
– 1 žlica vinskega kisa
– 4 žlice oljčnega olja
– 100 g orehov
Priprava:
Kvas s sladkorjem stopite v nekaj žlicah mlačne vode in pustite na toplem.
Rženo moko zmešajte z navadno moko, dodajte sol, olje, kis in postopoma dodajte 500 ml mlačne vode. Testo močno gnetite. Pripravljeno je, ko se ne lepi na posodo.
Testo prestavite na pomokano delovno površino in ponovno gnetite, da postane elastično.
Oblikujte kroglo, potresite malo moke, da se ne prime na posodo, pokrijte s plastično folijo in pustite vzhajati na toplem, dokler se testo ne podvoji.
Orehe grobo nasekljajte.
Vzhajano testo prestavite na delovno površino in ga razdelite na polovici. Vsako polovico malo raztegnite in stisnite, čez potresite orehe in konce zložite kot pismo.
Oblikujte kruh in ga premažite z mlačno vodo, nato pa ga dobro povaljajte v rženi moki. Položite ga na pekač, obložen s papirjem za peko. Enako storite z drugo štruco.
Štruci po dolžini zarežite s tankim nožem. Pustite stati še za kratek čas.
Pecite v segreti pečici pri 200 stopinjah Celzija približno 40 minut, dokler ne dobi lepe rjave barve.
Dober tek!
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Bodi prvi, ki bo pustil komentar!