Redka tiara z opali nosi zanimivo zgodbo francoskega aristokratskega para

Magazin 05. Apr 202310:45
opalna tiara
promocijsko gradivo

Izjemno redka opalna tiara iz družine pokojnega Jeana Pierra Françoisa Josepha Pinetona de Chambruna in njegove druge žene Muriel nosi zanimivo zgodbo aristokratskega para.

Tiara je bila eden od vrhuncev nedavne dražbe hiše Dreweatts. Ponudila jo je družina pokojnega Jeana Pierra Françoisa Josepha Pinetona de Chambruna, markiza de Chambrun, markiza d’Amefreville (1903-2004) in njegova druga žena Muriel, markiza de Chambrun. Jean Pierre Pineton je bil najstarejši sin francoskega politika in diplomata Charlesa Louisa Antoina Pierra Gilberta Pinetona de Chambruna (1865-1954) in njegove ameriške žene Margaret Rives Nichols (1872-1949). Jean Pierre se je s svojo drugo ženo Muriel poročil leta 1963, 40-letni zakon pa sta preživela med Francijo, Združenimi državami in Algarvejem na Portugalskem. Družina de Chambrun ima dolgo zgodovino francoskih politikov v francoskem senatu in francoski poslanski zbornici, dolga leta so bili neposredni potomci Gilberta du Motierja, markiza de Lafayette (1757-1834), francoskega aristokrata in vojaškega častnika, ki je poveljeval ameriškim enotam do zmage v ameriški vojni za neodvisnost. Bil je tudi ključna oseba v francoski revoluciji leta 1789 in julijski revoluciji leta 1830 ter je služil v francoskem parlamentu. Njegov vpliv je bil tolikšen, da je v obeh državah veljal za narodnega heroja in pridobil naziv junak dveh svetov.

opalna tiara
promocijsko gradivo

Muriel, Marquise de Chambrun s tiaro

Jean Pierre in Muriel sta potovala po Ameriki in predavala o Lafayettu in njegovi vlogi v ameriški revoluciji in vojni za neodvisnost. Muriel je postala tudi slavna pesnica in osvojila več nagrad, vključno z nagrado Pesnica leta Ohia leta 1976 za svojo knjigo pesmi Sudden Spring in nagrado Univerze Cincinnati leta 1970 za svojo prvo knjigo Salisbury Cathedral. Ameriška družba je Jeana Pierra in Muriel počastila in več ameriških predsednikov, vključno z Ronaldom Reaganom, Billom Clintonom in Georgeom Bushom mlajšim, ju je priznalo za njuno delo pri spodbujanju francosko-ameriških odnosov. Čeprav je bil globoko gluh, je Jean Pierre študiral biokemijo na Inštitutu Pasteur in umetnost na šoli Horace Vernet. Kot član Cercle de l’Union Artistique v Franciji je Jean Pierre postal priznani slikar in oblikovalec nakita, kovanega železa in kristala za priznano podjetje Baccarat. Glede na njegovo ozadje v nakitu se domneva, da je tiaro najverjetneje oblikoval on.

Tiara je izjemno redka, saj je okrašena z opali, ki jih redkokdaj opazimo v tiarah iz tega obdobja – zaradi krhkosti kamna in tudi zato, ker so nekateri verjeli, da imajo opali čudno moč, ki lahko tistemu, ki ga nosi, prinese nesrečo. To vraževerje je bilo povzeto v britanskem tisku, vendar so ga sčasoma zavrnili, potem ko je postalo priljubljeno pri kraljici Viktoriji, ki je med svojo vladavino imela več kosov nakita z opali, ki naj bi bili najljubši dragi kamen njenega moža, princa Alberta. Še v začetku 20. stoletja je veljalo, da ko Rus med blagom naprodaj zagleda opal, naj ne kupi ničesar več, saj naj bi opal poosebljal zlo oko.

opalna tiara
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.