Nerodna zbirateljica razbila dragocen kipec, hotela je preveriti, ali je balon

Kultura 19. Feb 202317:44
Obiskovalka na sejmu razbila okoli 40.000 evrov vreden Koonsovo skulpturo
Stephen Gramson/Instagram

Zbirateljica, ki je obiskala razstavo v Miamiju, je po nesreči prevrnila keramičen kipec, delo priznanega umetnika Jeffa Koonsa, ki se je razbil na drobne koščke. Skulptura je bila del niza Koonsovih "psov iz balonov", vredna pa je bila približno 40.000 evrov.

Obiskovalka razstave sodobne umetnosti Art Wynwood v Miamiju v Združenih državah Amerike je po nesreči razbila manjšo stekleno skulpturo, ki jo je izdelal znani ameriški umetnik Jeff Koons. Nekateri obiskovalci so mislili, da je šlo za performans.

Svetovalka za umetnost pri podjetju Bel-Air Fine Art, ki je Koonsovo delo sponzoriralo, je za ameriški časnik Miami Herald pojasnila, da obiskovalka ni nalašč razbila kipca, škodo pa bo krilo zavarovanje.

Steklena skulptura iz niza Koonsovih “psov iz balonov” je bila ocenjena na 42.000 dolarjev ali dobrih 39.000 evrov. Stala je na akrilnem podstavku z napisom “Koons”.

“Želela je ugotoviti, ali je skulptura iz balona”

“Videl sem žensko, ki je tipala skulpturo, nato je stvar padla in se razbila na tisoče delcev,” je za Fox News povedal umetnik Stephen Gamson. Po njegovih besedah je obiskovalka želela ugotoviti, ali je skulptura narejena iz balona.

“Za vse, ki so bili v bližini, se je življenje za 15 minut ustavilo,” pa je za New York Times dejal galerist Cedric Boero. Dodal je, da je zbirateljica, ki je razbila umetnino, izrazila veliko obžalovanje in ji je bilo zelo nerodno.

Skulptura je bila del omejene izdaje, ki se je zdaj skrčila s 799 na 798 kosov. “To je dobro za zbiratelje,” je v šali dejal Boero.

Čeprav je kipec razbit, ga Gamson želi kupiti. “Zdaj ima res ‘kul’ zgodbo,” je zapisal na omrežju Instagram.

Skulpture psov, visoke do tri metre

Koons, ki ga sicer ni bilo na sejmu, je ameriški slikar in kipar, ki črpa navdih iz vsakdanjih predmetov, vključno z živalmi iz balonov. S svojimi deli skuša spreminjati predstave o tem, kaj je umetnost, na dražbah pa so bila nekatera njegova dela prodana za kar 91 milijonov dolarjev (okoli 85 milijonov evrov).

Njegove skulpture psov iz balonov so različnih velikosti, od manj kot 30 centimetrov do več kot tri metre, izdelal pa jih je v živih barvah.

Jeff Koons
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.