Reportaža iz Neaplja: leto dni po smrti “nogometnega boga” Maradone

Magazin 25. Nov 202106:46 > 09:55 0 komentarjev
maradona
Fin L.D.

Minilo je že skoraj 30 let, odkar je Diego Maradona s svojim nogometom začaral Neapelj, in leto dni po smrti velikega športnega zvezdnika je Argentinec še vedno zelo prisoten v tem južnoitalijanskem mestu. Tam vsi prisegajo na dva boga: tistega zgoraj in Diega Armanda Maradono.

Ime Diega Maradone je napisano na vsaki drugi majici, ki gre po mestu, njegova podoba krasi zidove neapeljskih hiš, Maradono obožujejo celo tisti, ki so veliko premladi, da bi ga videli igrati in čarati na nogometni zelenici. Leto dni po smrti je Maradona še vedno zelo prisoten in živ v njegovem Neaplju.

Diego Armando MAradona
Fin

Prva obletnica smrti

Danes, 25. novembra, na prvo obletnico smrti malega velikega boga nogometa, so pred stadionom, ki zdaj seveda nosi ime Stadio Diego Armando Maradona, odkrili tudi zlati spomenik z imenom Pibe de Oro – zlati deček. Diego je v Neaplju povsod, na vsakem koraku od glavne železniške postaje do najbolj elegantne trgovine v centru mesta.

Majico nogometnega kluba Napoli z napisom Maradona v novembru v mestu ne boste našli. Vse je razprodano! Naredili so jih le nekaj in jih prodajajo v dobrodelne namene, za pomoč revnim otrokom. V tednu, ko se svet spominja Maradone, je v Neapelj pripotovalo tudi več sto Argentincev, ki se želijo rojaku pokloniti v mestu, ki ga je najbolj častilo.

Maradona
Fin

Za N1 se je po neapeljskih ulicah sprehodil Fin, 21-letni študent filozofije in zgodovine iz Ljubljane, velik oboževalec Maradone in vsega kulta, ki se je zgradil okoli po mnenju mnogih (tudi Finovem) najboljšega nogometaša vseh časov.

Maradona
Fin

Srce ni več zmoglo

Naj spomnimo. Diego je umrl v 61. letu starosti, prvi pa je novico v svet poslal argentinski dnevnik Clarin. Maradona je imel v zadnjih tednih zdravstvene težave, zaradi katerih je nekaj časa preživel v bolnišnici. Umrl je v domači oskrbi zaradi pljučnega strdka in odpovedi srca, vsaj tako so pokazali prvi izvidi smrti. V Argentini so po smrti razglasili tridnevno žalovanje.

maradona
Fin

Zarote

Seveda je pozneje na dan prišlo več informacij o smrti. Namigovanja o nepravilnostih v postopku zdravljenja so se sprožila po objavi dokumentarnega filma, ki je razkril vrsto zvočnih posnetkov domnevnih telefonskih klicev med zdravniki in Maradonovim osebjem. Na stotine Argentincev je marca na protestih zahtevalo pravico za pokojnega Maradono. Ta se je v življenju boril z odvisnostjo od alkohola in kokaina, v zadnjem obdobju življenja pa trpel zaradi bolezni jeter, ledvic ter srca in ožilja. A okoli vsake legende, vsakega “boga”, ki je hodil po Zemlji, se vedno razvije veliko teorij, in te okoli nogometaševe smrti brez dvoma ne bodo nikoli potihnile.

Diego Armando maradona
Fin
Maradona
Fin
Maradona
Fin

Morda vas zanima tudi

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!