Rimski kipi so brez glave z razlogom. Ni to, kar mislite

Magazin 26. Sep 202319:24 0 komentarjev
Antični kip
Foto: N1 BIH

Zob časa ni bil vedno naklonjen starodavnim artefaktom, zlasti ne umetninam. Muzeji po vsem svetu so polni kipov in skulptur, ki so bili na neki način poškodovani. Pogosto so brez udov ali pa kažejo znake obrabe. Vendar pa ni vsa domnevna škoda naključna. Zdi se namreč, da so Rimljani namerno ustvarjali kipe s snemljivimi glavami. Za tem stojijo praktični razlogi.

Skulpture brez glave so verjetno ena najbolj prepoznavnih značilnosti rimske umetnosti in arheologije. Toda namesto da bi bile nepopolne zaradi nesrečnih poškodb, so bile nekatere od teh skulptur ustvarjene s snemljivimi glavami. To pa zato, ker so bili Rimljani pragmatični in fleksibilni pri svojih umetniških prikazih.

Povedano drugače, če so naročili drago skulpturo priljubljene osebe ali junaka, kaj bi se zgodilo, če je dotični junak postal nepriljubljen? Rešitev je bila za Rimljane preprosta – sneli so jim glave in jih nadomestili s tistimi, ki so postali ikona v takratni družbi ali junak.

Uničenje spomina na osebo

Zasnova skulpture s snemljivo glavo je bila še posebej pomembna za rimsko kulturo, saj je bilo dejanje pozabljanja ena pomembnejših oblik kaznovanja za tiste, ki so se znašli v nemilosti. Po poročanju IFLScience, ki ga povzema N1 Sarajevo, so bili kipi uničeni ali obglavljeni zato, da bi izbrisali spomin na osebo, ki jo je umetniška skulptura upodabljala. To pa se je pogosto dogajalo, ko je en cesar zamenjal drugega ali je prišlo do pomembne spremembe režima.

Velja poudariti, da niso bile vse skulpture narejene z omenjeno fleksibilnostjo. Poleg tega snemljive glave niso bile edini del kipa, ki ga je bilo mogoče spremeniti. Nekatera dela so imela tudi snemljive roke ali druge značilnosti, čeprav so bile snemljive glave resda pogostejše. To je bil namreč poceni način, da so zamenjali svojo umetnino.

Nekateri rimski kipi so se sčasoma lahko spremenili, da bi odražali nove standarde ali alternativne poglede na to, kdo in kaj je bilo pomembno.