Rojstni dan je praznoval najstarejši pes vseh časov

Magazin 12. Maj 202311:15 0 komentarjev
Bobi najstarejši pes vseh časov
PROFIMEDIA

Bobi, dokazano najstarejši pes vseh časov, je včeraj praznoval rojstni dan. Njegovo častitljivo starost lastnik pripisuje tudi človeški hrani.

Bobi je čistokrvni alentejski planinski pes (Rafeiro do Alentejo) in pri družini Costa v majhni vasici na jugu Portugalske živi že vse svoje življenje.

Prav včeraj, 11. Maja, je dopolnil že 31 let in tako postal doslej edini pes, za katerega je znano, da je doživel tolikšno starost. Skoraj stoletje star rekord v pasji starosti je potolkel že 1. februarja letos, ko je bil star 30 let in 266 dni. Takrat ga je za najstarejšega razglasila Guinnessova knjiga rekordov. Pred njim je primat pripadal avstralskemu govedarskemu psu Blueyu, ki je živel 29 let in 5 mesecev (od 1910-1939).

Bobi najstarejši pes vseh časov Bobi najstarejši pes vseh časov
PROFIMEDIA
Bobi najstarejši pes vseh časov Bobi najstarejši pes vseh časov
PROFIMEDIA
Bobi najstarejši pes vseh časov Bobi najstarejši pes vseh časov
PROFIMEDIA
Bobi najstarejši pes vseh časov Bobi najstarejši pes vseh časov
PROFIMEDIA

Mirno, spokojno okolje, geni in človeška hrana

Pripadniki Bobijeve pasme sicer poprečno doživijo 12 do 14 let, kar pomeni, da je Bobi za več dvakrat presegel pričakovano življenjsko dobo.

To je tako, kot če bi našli človeka, starega okoli 150 let (dokazano najdlje živeči človek vseh časov je bila Francozinja Jeanne Calment, ki je dočakala 122 let in 164 dni).

Bobijev lastnik Leonel meni, da je eden glavnih razlogov za Bobijevo visoko starost “mirno in spokojno okolje, daleč od mest”. Bobi tudi nikoli ni bil privezan na verigo ali pripet na povodec in se je vedno prosto sprehajal po gozdovih, travnikih in poljih, ki obdajajo družinsko hišo Costa. Vse življenje je bil tudi družaben, saj je odraščal s številnimi drugimi domačimi živalmi. Na stara leta je Bobi manj pustolovski, pravi Leonel. Težko hodi, zato se večinoma druži na dvorišču s svojimi štirimi mačjimi prijatelji. Poslabšal se mu je tudi vid in Leonel je večkrat opazil, da je med hojo trčil ob ovire.

Kar zadeva prehrano, je Bobi vedno jedel človeško hrano. “Kar smo jedli mi, so jedle tudi živali,” je rekel Leonel. Meni, da je prav to zelo pripomoglo k Bobijevi dolgoživosti. “Med konzervo živalske hrane ali kosom mesa Bobi ne okleva in izbere našo hrano,” dodaja Leonel, ki pravi, da Bobijevo hrano vedno namoči v vodo, preden jo postreže svojim ljubljenčkom, da odstrani okus večine začimb. Je pa Bobijeva dolgoživost verjetno tudi podedovana. Njegova mama Gira je doživela več 18 let, še en njegov sorodnik, Chicote, pa 22 let.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!