Rolls-Royce razkril svoj prvi popolnoma električni avtomobil Spectre

Magazin 24. Okt 202210:30
rolls-royce električni avtomobil
Foto: Profimedia

Proizvajalec luksuznih avtomobilov Rolls-Royce je predstavil svoj prvi popolnoma električni model, ki bo naprodaj prihodnje leto. Dvovratni Spectre ima vse vrhunske dodatke, po katerih je znamka znana.

Rolls-Royce je predstavil svoj prvi popolnoma električni avtomobil Spectre coupe, saj luksuzna znamka obljublja, da bo do leta 2030 postala popolnoma električna. Po navedbah Rolls-Roycea je Spectre njihov prvi avtomobil, ki je bil od začetka zasnovan kot električno vozilo in nakazuje, da je električna tehnologija dosegla stopnjo, ko je dovolj močna za njegova luksuzna vozila. Izvršni direktor Rolls-Roycea, Torsten Müller-Ötvös, je dvovratni kupe opisal kot najpopolnejši izdelek, kar jih je Rolls-Royce kadarkoli proizvedel.

rolls-royce električni avtomobil
Profimedia

“Spectre ima vse lastnosti, ki so zagotovile legendo Rolls-Roycea,” je dejal Müller-Ötvös. “Popolnoma je v skladu z občutljivostjo našega časa. Narekuje smer za prihodnost naše znamke in odlično odgovarja na poziv najbolj zahtevnih posameznikov na svetu, da izboljšamo izkušnjo električnih avtomobilov.” Spectre naj bi bil kupcem dobavljen v četrtem četrtletju leta 2023 in naj bi bil “duhovni naslednik” trenutnega Rolls-Royceovega kupeja Phantom. Njegova zunanjost se po svojih linijah delno zgleduje po sodobnih jahtah.

rolls-royce električni avtomobil
Profimedia

Zaradi zasnove je najbolj aerodinamičen avto znamke Rolls-Royce doslej, s koeficientom upora 0,25 cd, kar je najnižji koeficient pri avtomobilih in pomeni, da bo za potiskanje skozi zrak porabil minimalno količino moči. K temu pripomore poenostavljena zasnova avtomobila fastback, ima namreč en sam naklon od strehe do repa. Plošča karoserije, ki sestavlja zadnji del vozila, je največja Rolls Royceova doslej, ta brezhibna površina pa prispeva k nizkemu uporu.

Značilna figurica znamke Spirit of Ecstasy na sprednjem delu vozila je bila prav tako izpopolnjena v 830 urah modeliranja in testiranja, da bi postala bolj aerodinamična. Druge značilnosti, ki dajejo Spectru značilen videz, vključujejo njegovo izrazito sprednjo masko, ki bo po temi nežno osvetljena, da bo avtomobilu dala subtilen in tridimenzionalen nočni podpis. Zaznamujejo ga žarometi, ki so umeščeni nazaj v zatemnjena kromirana ohišja v obliki “škatlice za nakit”, ter bolj subtilne dnevne luči.

rolls-royce električni avtomobil
Profimedia

Zadnje luči so neobarvane in stranke lahko pred izdelavo izberejo svoje barve. Dizajn notranjosti je osredotočen na osvetljene površine, ki črpajo navdih z nočnega neba. Možnosti za kupce vključujejo Rolls Royceova vrata Starlight, ki vključujejo 5.876 mehko osvetljenih “zvezd”, in element, ki podobno osvetli sovoznikovo stran armaturne plošče. Funkcije avtomobila se upravljajo prek digitalne armaturne plošče, ki jo Rolls-Royce imenuje Spirit, medtem ko aplikacija Whispers uporabnikom omogoča interakcijo z avtomobilom na daljavo.

Spectre je zgrajen na popolnoma aluminijasti prostorski konstrukciji, ki jo je Rolls Royce najprej razvil za Phantoma iz leta 2003 in jo nato izpilil za električno dobo. Proizvajalec avtomobilov pravi, da končne podatke o moči, pospešku in dosegu še izpopolnjujejo, vendar predhodni podatki kažejo doseg 520 kilometrov in pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v 4,5 sekunde.

rolls-royce električni avtomobil
Profimedia

Poleg razkritja Spectra je Rolls-Royce potrdil, da bo njegova celotna flota avtomobilov do leta 2030 popolnoma električna. Pravi, da so nekatere značilnosti njihovih avtomobilov, kot so takojšnji navor, tihi tek in občutek neopaznega prestavljanja elementi, ki jih bo izboljšala le električna tehnologija. Rolls-Royce je od leta 2003 hčerinska družba v 100-odstotni lasti skupine BMW in ima sedež v posestvu Goodwood v West Sussexu v Angliji.

rolls-royce električni avtomobil
Profimedia

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.