Rover Curiosity je na Marsu opazil drobno “cvetlico”

Magazin 16. Mar 202210:00 1 komentar
Mars posnetek
Profimedia

Curiosity je laboratorij na kolesih ameriške vesoljske agencije NASA, ki so ga leta 2011 poslali na Mars.

Leta 2012 je rover pristal v kraterju Gale, globoki vrzeli ob ekvatorju rdečega planeta, kjer s pomočjo pestre palete instrumentov opravlja številne meritve – med drugim analizo ozračja in vzorcev tal. Cilj misije torej ni neposredno iskanje življenja na Marsu.

Tokrat je na Zemljo poslal tudi zelo zanimiv posnetek. Rover je na površini Marsa opazil predmet, podoben cvetu oziroma korali. Posnetek je nastal 24. februarja 2022.

Mars posnetek
Profimedia

Po mnenju znanstvenikov NASE je ta cvetlici podoben kamen manjši od penija – družbo mu delata še dva okrogla kamna – in je verjetno nastal pred milijoni let zaradi vodne preteklosti Rdečega planeta.

Oblika kamna res spominja na koralo ali cvet, visok pa je le dober centimeter. Curiosity je fotografijo posnel na pobočju gore Mount Sharp, ki se nahaja v kraterju.

Nabor majhnih predmetov, ki jih je rover že odkril v preteklosti, je precej pester. Gre za formacije, ki so nastale, ko so mineralizirane tekočine potovale po kanalih v kamnini. Takšni posnetki pomagajo znanstvenikom razumeti zgodovino tekoče vode v kraterju Gale.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje