Se pripravljate na maraton? Naj vas ne presenetijo te stvari!

Magazin 22. Okt 202217:30
tek
Profimedia

Sezona maratonov se je začela, kar pomeni, da bodo mesta preplavili tekači. Boste eden od njih? Potem je tu nekaj stvari, ki naj vas med pripravami ne presenetijo.

Vsekakor svetujemo, da se na vsak tekaški dogodek ustrezno pripravite, kar pomeni, da načrtno trenirate in nekajkrat pretečete razdaljo, na kateri boste tekmovali. Tako boste samozavestneje stopili na startno črto in tudi rezultat bo verjetno boljši.

Med pripravami vas lahko presenetijo nekatere (zabavne) stvari, na katere niste pripravljeni. Se vam je že zgodilo kaj od tega?

Račun za hrano je veliko višji

Posebej po daljših tekih ste zagotovo bolj lačni kot običajno, in to se vam bo vsaj na začetku zdelo čudno. Pa pravzaprav ni, če malo pomislite: telo obremenjujete drugače in veliko bolj kot po navadi, zato potrebuje več energije. Ta je pomembna tudi za regeneracijo.

Napako lahko naredite pri izbiri hrane. Če nimate nič pripravljenega vnaprej, boste po teku verjetno pojedli celotno zbirko sladkarij, ostanke kosila in tisto sladico, ki je bila mišljena za jutri. Preprečite napad lakote tako, da si vnaprej zamislite obroke in jih vsaj delno tudi pripravite.

Skoraj nikoli ne bo popoln dan za trening

Če čakate na popolno vreme, počutje in pogoje, se ne boste nikoli odpravili na tek. Skoraj vedno vas bodo bolele mišice od prejšnjega teka, vedno bo pihalo ravno v nasprotno smer, v katero tečete, vroče vam bo, zeblo vas bo … Ne čakajte, le obujte tekaške čevlje in se odpravite ven.

Bodite pa pozorni, da boste na dan maratona spočiti, zato v dneh pred tem ne izvajajte daljših tekov in zelo napornih vadb za moč.

Prijelo vas bo na veliko potrebo … med tekom

Neprijetno, kajne? A slej ko prej se bo zgodilo, saj gibanje dobro deluje na vašo prebavo. Da ne boste imeli težav, je vredno posvetiti pozornost temu, kar jeste in pijete pred tekom. Ne uživajte živil, po katerih vas hitro prime na stranišče.

Za vsak slučaj razmislite tudi, kje lahko uporabite stranišče med tekom, če bi ga potrebovali. Verjetno boste videli kakšnega tekača, ki zavije kar za grm, in v nekem trenutku se vam to ne bo zdela tako slaba ideja …

Kaj boste oblekli?

To bo postalo vprašanje dneva, ko se boste začeli pripravljati na tekaški dogodek. Hitro boste ugotovili, da nekatera oblačila bolje odvajajo znoj kot druga, in zelo verjetno bo vaša omara deležna prenove. Vsekakor svetujemo, da namesto bombažnih oblačil izberete tista iz športnih materialov, ki dihajo in v katerih boste ostali suhi med tekom.

Na dan maratona ne nosite ničesar novega, saj ne želite, da vas kaj moti, praska, žuli … Naj vam bo udobno.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.