Se zbujate zabuhli in s temnimi kolobarji pod očmi? Kako si pomagati?

Magazin 19. Jan 202208:00
Podočnjaki
Profimedia

Se tudi vi zjutraj, ko se prebudite, pogledate v ogledalo in zagledate temne zabuhle kolobarje pod očmi? Preverite, kako si lahko pomagate.

Zakaj pravzaprav nastanejo temni kolobarji in zabuhlost?

Koža pod očesom je kar štirikrat tanjša kot koža na drugih predelih telesa. Prav tako so malce drugačne druge plasti pod kožo očesa. Koža je izjemno tanka in omogoča modrikasto prosevanje podkožnih ven. Če so te številne ali razširjenje (npr. zaradi alkohola ali neprespane noči), se intenziteta modre barve še poveča in postane moteča.

Tudi v starosti so podočnjaki pogostejši, saj se koža še dodatno stanjša, poleg tega očesna mišica zapiralka izgubi tonus, kar povzroči, da se maščobna blazinica tik pod kožo spusti in poveča spodnjo veko. Podočnjaki pa niso vedno posledica starosti, opazimo jih lahko tudi pri mladih in celo otrocih, saj lahko nastanejo zaradi kompleksnih procesov v koži pod spodnjo veko. Nastanek podočnjakov lahko spodbudimo tudi s pogostim sončenjem ali izpostavljanjem drugim virom UV-svetlobe.

Kaj lahko naredimo?

Najprej je treba ugotoviti vzrok za nastanek temnih kolobarjev pod očmi. Ti sicer naj ne bi bil nevarni, a v nekaterih primerih lahko kažejo tudi na resna bolezenska stanja, zato je zelo pomembno, da se posvetujemo z zdravnikom.

V primeru, da smo po posvetu z zdravnikom bolezen izključili, pa si lahko pomagamo s spremembo življenjskih navad in poiščemo pripravke za nego kože pod očmi ali pa se obrnemo na lepotnega strokovnjaka. Dobro je vzeti v zakup, da temnih krogov pod očmi najverjetneje ne bomo popolnoma odstranili, saj je nastanek lahko tudi dedno pogojen ali pa kolobarji nastajajo zaradi naravnega procesa staranja. Z ustrezno nego jih lahko delno zmanjšamo.

Kakovosten spanec

Razlog za nastanek podočnjakov in temnih krogov sta lahko tudi utrujenost in slaba kakovost nočnega počitka. Težko je poudariti, kako pomemben je kakovosten spanec za naše celostno zdravje in dobro počutje. Ko našemu telesu primanjkuje spanja, se poveča tudi izločanje stresnega hormona kortizola, kar lahko sproži različne škodljive procese v telesu, med drugim se lahko pojavijo tudi temni kolobarji in zabuhlost okoli oči.

Profimedia

Hladni obkladki in kumara

Hladni obkladki pomagajo zožiti krvne žile pod očmi, kar delno lahko zmanjša zabuhlost in temno barvo. Preprosto lahko ohladimo dve čajni žlički in jih položimo na otekle oči ali pa na oči položimo ohlajene čajne vrečke, najbolje iz zelenega čaja oz. takšne, ki vsebujejo kofein. Pustimo jih kratek čas, potem pa odstranimo. Nekateri uporabljajo tudi kumare, ki jih položijo na oči in pustijo delovati, vendar znanstvenih študij, ki bi potrdile učinkovitost kumar na očeh, zaenkrat naj ne bi bilo.

Vitamin C

Vitamin C lahko poveča ustvarjanje kolagena pod kožo, hkrati pa je vitamin C znan kot učinkovito sredstvo za zmanjševanje temnih lis na obrazu, zato se pogosto uporablja v preparatih proti pigmentnim madežem. Učinkovit naj bi bil tudi proti temnim kolobarjem pod očmi.

Retinol

Tudi retinol naj bi pomagal spodbujati nastajanje kolagena ter zmanjševal temno barvo pod očmi. Preparati iz retinola oz. vitamina A zmanjšujejo raven melanina v koži (melanin namreč daje barvo koži) in prav zato se danes veliko uporablja prav v kremah za okoli oči in proti temnim podočnjakom. A pozor, kreme z retinolom niso za vsakogar, še zlasti ne za nosečnice. Pred uporabo se je treba posvetovati z ustreznim strokovnjakom.

VIR: medicalnewstoday.com, healthline.com, sleepadvisor.org