Sebe in sina je pomotoma označil za Hrvata. Ni mogel verjeti, kaj je sledilo

Magazin 16. Apr 202420:00 2 komentarja
hrvaški potni list
PROFIMEDIA

Srb, ki živi v ZDA, je ob vpisu podatkov zase in za sina pomešal pojma narodnost in državljanstvo. Ko je želel spremeniti podatke, je sledil šok.

Srb s hrvaškim potnim listom je na Evropsko sodišče za človekove pravice vložil tožbo proti Hrvaški, ker da mu krši pravico do družinskega življenja.

Tožbo je vložil, ker je Hrvaška zavrnila njegovo zahtevo za popravek podatkov o narodnosti. Leta 2007 je ob vpisu na hrvaškem konzulatu v New Yorku namreč pomešal pojma narodnost in državljanstvo. Zase in za sina je zato v obeh stolpcih označil, da sta Hrvata, medtem ko je želel označiti, da sta po narodnosti Srba.

Od hrvaških oblasti je zato zahteval popravek. A zaman. Upravno sodišče je zahtevo zavrnilo z razlago, da ni zakona, ki bi predpisoval takšne spremembe.

Hrvaški državljan iz ZDA trdi, da je s tem kršena njegova pravica do družinskega življenja, ki jo ščiti Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Predstavnik Hrvaške bo moral zdaj odgovoriti na vprašanje: “Ali je po hrvaških predpisih možno spremeniti državljanstvo, navedeno v rojstnem listu? Če da, kakšen je postopek? Kakšno državljanstvo je bilo za tega človeka navedeno v rojstnem listu pred letom 2007?”

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu bo na podlagi odgovorov odločilo, ali je Hrvaška v omenjenem primeru kriva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje