Prvič po izginotju spregovorili starši deklice Danke: Prosiva, brez sožalj

Svet 16. Apr 202417:30 1 komentar
Iskanje trupla Danke Ilić
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Goran Srdanov/Nova.rs

Prvič po izginotju so za srbski portal Republika spregovorili starši izginule Danke, katere truplo policisti iščejo že dvanajsti dan. "Nikomur ne želim česa takšnega. Od tega si človek ne more opomoči. Moja agonija se je začela od trenutka, ko je Danka izginila z dvorišča," je med drugim dejala Ivana Ilić.

V Srbiji že dvanajsti dan iščejo truplo Danke Ilić iz Banjskega Polja pri Boru, ki je izginila 26. marca. Kot je znano, so policisti po desetih dneh iskanja pogrešane razkrili, da sta jo komunalna delavca, 50-letna D. D. in S. J., blizu njenega doma v vasi Zlot zbila z avtomobilom, jo nato umorila in njeno truplo odvrgla na deponiji, za tem pa naj bi ga s pomočjo brata in očeta enega od osumljencev prestavila na neznano lokacijo.

Prvič po izginotju so sedaj za srbski portal Republika spregovorili tudi Dankini starši Ivana in Miloš Ilić. Ne želita, da bi jima izrekali sožalja, saj še vedno verjameta, da bi se Danka lahko vrnila živa. “Ne sprejemava sožalj, prosiva jih, naj tega ne počnejo, ker še vedno nisva videla hčerke. Še vedno obstaja tisti kanček upanja, da se bo vrnila živa. Sveč nisva prižgala zaradi najhujšega, ampak da ji osvetlimo pot do vrnitve,” sta dejala.

“Zaradi vsega, kar se je govorilo o nama, in da so naju kot starša oblatili na najslabši možni način, sva se odločila javno spregovoriti, ko bo primer rešen oziroma bova izvedela vso resnico o izginotju hčerke Danke,” je dejal Miloš Ilić.

Kot sta dejala, se je njuno življenje v trenutku spremenilo v nočno moro, iz katere se nikdar več ne bosta prebudila. “Kako mislite, da se počutiva, kako težka sta najina duša in srce, ko sva ostala brez otroka. In kako se počutiva, ko naju sin vpraša, kje je njegova sestra, ko reče: ‘mami, kje je Danka?’, in je ni,” je brezupno pripovedovala Ivana Ilić.

Na vprašanje, kako je izginila Danka in kakšna je resnica o njenem izginotju, je oče dejal, da je vse laž. “Iskalo jo je veliko ljudi, Ivana je dobra mama in jaz sem dober oče, toda še vedno ni znana resnica. Pošasti so aretirali, ampak …”

Nočna mora na kraju, ki ga je imela Danka zelo rada

Nato sta opisala nočno moro, ki se je, kot pravita, zgodila nenadoma in na kraju, ki ga je imela Danka strašno rada. “Tisti dan sem Danko in sina peljala igrat se na kraj, kjer sem odraščala in na katerega imam najlepše spomine. Tam sem imela lepo otroštvo. Grozno je, da me nekateri sumijo samo zato, ker sem otroke peljala igrat se na kraj, ki mi je tako pomemben,” je povedala.

Ponovila je, kot je dejala tudi na zaslišanju na policiji, da je deklica izginila, medtem ko je šla do svojega avtomobila, parkiranega na drugi strani ceste, po plastenko vode za sina. Nato je doživela šok, ko je ugotovila, da hčerke, ki jo je pustila igrati se na dvorišču, ni več. “Ko sem se vrnila na mesto, kjer sta bila prej otroka, Danke ni bilo in začela sem hoditi v krogu, jo iskati in jo klicati,” je povedala.

Miloš je bil v času hčerinega izginotja v službi. “Ivana mi je vedno povedala, ko je šla kam z otroki in ko je prišla na cilj. Tudi takrat je na dvorišču fotografirala Danko in Laza in mi poslala fotografije. To je resnica, poslala jih je samo meni,” je povedal in dodal, da je tisti dan delal na terenu v bližnji vasi Slatina, ko ga je poklicala žena. “Jokala je in kričala: ‘Miloš, Danke ni več.’ V istem trenutku sem s kolegom odhitel tja. Prišel sem pred policijo, ki jo je Ivana poklicala takoj, ko je videla, da otroka ni več,” pripoveduje.

Dankin oče je ob prihodu srečal osumljenca, a ni ničesar posumil. “Ko sem vstopal v Banjsko Polje, sem videl ta dva moška v avtu. Jaz nisem vozil, ker nisem voznik, vozil je moj kolega, ki je ustavil pred njimi. Vprašal sem ju, ali sta videla majhnega otroka in sta hladnokrvno odgovorila z ‘ne’. Samo bog ve, zakaj nisem stopil iz avta, da bi preveril njuno vozilo. Pod navalom adrenalina sem šel naravnost do hiše in začel iskati otroka. Ko sem po minuti, dveh prišel, je prispela prva patrulja. Iskali smo jo in postalo je jasno, da stanje ni takšno, kot bi moralo biti. Prihajalo je več policije in ljudje so se zbirali. Zelo hitro je bilo tam, verjamem, več kot tisoč ljudi. Moji prijatelji so jo iskali na motorjih, z džipi, v gozdu in vsepovsod. Preiskali smo vse, naredili smo vse, kar je bilo mogoče,” je dejal.

Policija prečesava deponijo, kjer naj bi bilo dekličino truplo
Policija prečesava deponijo, kjer naj bi bilo dekličino truplo. (Foto: M.M./PIXSELL/BOBO)

Oče o osumljencih: “Pošasti, ki sta ubili našega otroka”

Spregovoril je tudi o osumljencih. Dejal je, da bolje, da ju ne sreča. “Po tem, kar nam je povedala policija, sta pošasti, ki sta ubili našega otroka,” je povedal ter dodal, da so jima na policiji pojasnili podrobnosti o dogajanju ter da so osumljenca izsledili s pomočjo podatkov iz GPS sledilne naprave. Pravi, da bi osumljenca bila zanj junaka, če bi deklico, ko jo je zbil avto, peljala k zdravniku.

“Če bi naredila, kar je prav, če bi ji pomagala, če bi jo peljala k zdravniku ali če bi se ustavila pri sosedu in vprašala, čigavega otroka sta zbila, verjemite, da bi bila največja heroja zame. Kar pa sta storila oziroma kar policija pravi, da sta priznala, pa nimam besed zanju. Pošast je zanju premila beseda. Smrtna kazen ni zanju, to bi bila nagrada. Za to bi ju morali zapreti do konca življenja,” je prepričan oče Danke.

Žena Ivana je ob tem dodala, da so najtežje noči, ko sin zaspi, sama pa ostaneta budna in žalujeta za hčerko. “Nikomur ne želim česa takšnega. Od tega si človek ne more opomoči. Moja agonija se je začela od trenutka, ko je Danka izginila z dvorišča,” je obupano dejala.

Prizadenejo komentarji neznancev na družbenih omrežjih

Dodala je, da jo ob vsem močno prizadenejo tudi komentarji neznancev na družbenih omrežjih. Šokirala jo je tudi izjava morilčeve matere Svetlane Dragijević. “Vse to me zelo boli. Češ da sem imela otroke z drugimi moškimi, ne z Milošem. Širijo razne pokvarjene teorije, sploh ko sem videla, da je morilčeva mama izjavila, da je Danka živa in da jaz vem, kje je ter da sem jaz kriva za vse,” je povedala in dodala, da je pri širjenju govoric sodelovalo tudi nekaj ljudi, ki jih z možem poznata.

Izpostavila je tudi izjavo ene izmed lokalnih gostilničark, ki je dejala, da Danka še januarja ni znala hoditi. “Videla je, da je Danka v vozičku, ker je bila zaspana. Mimogrede, shodila je 7. maja lani, dan po svojem prvem rojstnem dnevu,” je dejala in poudarila, da je v času izginotja gotovo znala hoditi. Ob tem je izrazila hvaležnost policiji, ki je v zadevi sodelovala od začetka do konca v upanju, da jo bodo našli živo.

Ob tem pravita, da jima je posebej težko, ko ju sin vpraša, kje je njegova sestrica, s katero sta bila zelo navezana. “Danka je radovedna deklica, drugačna od brata, težko ju je primerjati. Navezana je na očeta in mamo. Zadnje čase na primer, ko smo šli k meni domov in sem jo odložila, je hotela, da jo dvignem in vzamem v naročje. Potrebovala je to bližino. Bila je zelo navezana na brata, vedno je tekala za njim, a ravno tisti dan ga je zapustila,” je skrušeno dejala v intervjuju za portal Republika.

Oče Miloš pa je dejal, da je imel s hčerko poseben odnos. “Z obema otrokoma me veže močna vez, a na Danko sem bil nekako bolj navezan, menda zato, ker je hči,” je dejal z žalostjo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje