Šef hrvaškega vrhovnega sodišča nad Severino: Zlorablja svojo pozicijo

Magazin 25. Jan 202414:21 3 komentarji
Severina
Foto: PROFIMEDIA

Hrvaška pevka Severina je poslala javno pismo hrvaškemu vrhovnemu sodišču, potem ko je to objavilo odločitev o vrnitvi njenega sina očetu Milanu Popoviću. V pismu se je vprašala, ali gre pri odločitvi za procesno napako, organizirani kriminal ali korupcijo. Na vse to se je ostro odzval predsednik hrvaškega vrhovnega sodišča Radovan Dobronić, ki je dejal, da "Severina zlorablja svojo pozicijo" in da mu "ni všeč, da kot mama tako govori v javnosti".

Severina je v odprtem pismu zapisala, da je vrhovno sodišče odločitev o tem, da njenega sina vrnejo očetu Milanu Popoviću, objavilo, preden so jo vročili njej. Opozorila je, da izvedenci niso bili zaslišani, saj se je ena opravičila zaradi bolezni, druga pa je svoj izostanek opravičila s “pomanjkanjem kognitivnih in intelektualnih sposobnosti, povezanih s konkretnim primerom”.

Omenila je tudi sporne podrobnosti v povezavi z izvedencem Vladimirjem Goršićem. Poudarila je, da sta se na njegovo pobudo srečala v parku in da ji je povedal, da so ocenili, da bi moral otrok k njej, a da Gzim Redžepi, ki je v hrvaški javnosti znan kot prijatelj pokojnega župana Milana Bandića, tega ne bo vesel in da lahko zaradi tega izgubi službo kot izvedenec. Redžepiju zdaj sicer sodijo zaradi suma, da je poskušal vplivati na izvedenca, da bi skrbništvo dodelil Popoviću.

Na koncu pisma je Severina vrhovno sodišče vprašala, ali gre za procesno napako, organizirani kriminal ali korupcijo.

“Ni mi všeč, da kot mama tako govori v javnosti”

O tem, kako komentira trditve pevke Severine, je hrvaški portal Index govoril s predsednikom hrvaškega vrhovnega sodišča Radovanom Dobronićem. Ta je dejal, da še ni videl pisma, a da ni navdušen, da se o tem piše, ker gre za družinski spor glede skrbništva. “Govoriti o tej temi je občutljivo. Severina je narodna junakinja, vendar nisem naklonjen takšnemu načinu predstavljanja v javnosti in ni mi preveč všeč, da se piše o družinskih sporih,” je dejal Dobronić, medijem pa priporočil, naj o tem primeru ne pišejo.

Ker pa so bile na račun sodišča izrečene hude obtožbe, je novinarje zanimalo, kako si razlagati konkretno odločitev vrhovnega sodišča, s katero so razveljavili sodbo, s katero je Severina dobila skrbništvo nad sinom. Odločitev je vrhovno sodišče sprejelo zaradi procesne napake med sojenjem, ker izvedenec na naroku ni ustno pričal. Predsednik sodišča ni želel komentirati odločitve ali pevkinih navedb, je pa dejal, da je kristalno jasno, da mora izvedenec na obravnavi ustno pričati.

Kaj naj torej stori Severina, ki očitno meni, da ji je bila storjena krivica in sodišču očita korupcijo, so hrvaški novinarji vprašali predsednika vrhovnega sodišča? Ta je dejal, da se lahko obrne nanj. “Skoraj vsaka mama in oče sta občutljiva na te stvari. O tem se tako piše, ker je to Severina. Ni mi všeč, da ona kot mama na tak način govori v javnosti, to mi ni simpatično,” je bil ob tem kritičen do pevke.

“Nobenega razloga ni za dvom v odločitve sodišč, še posebej vrhovnega sodišča,” je ob tem še dejal Dobronić.

Severino je obtožil zlorabljanje svoje pozicije, a zatrdil, da nihče ni proti njej, saj da včasih pač prihaja do sistemskih napak v sodnih postopkih. “To se ne dogaja samo pri Severini, to se sistematično dogaja tudi drugod,” je poudaril.

“Severine ne moremo imeti za majhno in šibko žensko”

Predsednika vrhovnega sodišča so novinarji prosili tudi za komentar Severininih očitkov, da gre za organizirani kriminal in korupcijo, saj se je izvedenec, zaradi katerega je bila razveljavljena sodba, najprej zavzel za dodelitev dečka Severini, nato je želel izvzetje iz primera, na koncu pa se je zavzel, da skrbništvo nad fantkom dobi Milan Popović.

“Vse je mogoče, a Severine ne moremo imeti za majhno in nemočno žensko. Ona je verjetno najmočnejša na Hrvaškem, ker je tako zelo popularna in premožna. Jaz bi bil tu zelo previden,” je na koncu za Index še dejal predsednik vrhovnega sodišča Radovan Dobronić.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje