Sir Paul McCartney praznuje 80 let: “Zakaj bi se upokojil, če resnično uživam”

Magazin 18. Jun 202211:15 0 komentarjev
Paul McCartney
Profimedia

Paul McCartney je kot najstnik napisal When I'm Sixty-Four (Ko bom 64) in jo posnel pri 24 letih, za rojstni dan očeta Jima. In nič več mladenič Paul danes, 18. junija, praznuje 80. rojstni dan. Brez dvoma je do zdaj že spoznal, da starost ni ravno udoben vrtiljak pletenja, vrtnarjenja in poletja na otoku Wight, kot jo je takrat opeval v svoji pesmi. Z več kot 100 milijoni prodanimi albumi, ki jih je posnel z Beatlesi in pozneje po razpadu skupine kot solist, se je Paul McCartney zapisal v zgodovino roka.

“Zakaj bi se upokojil, če pa resnično uživam v tem,” je za medije ob svoji 70-letnici povedal Paul in danes ne razmišlja nič drugače: “Igramo glasbo in jaz uživam.” Danes je Paul McCartney najbogatejši britanski glasbenik, čeprav vedno pove, da ne bo nikoli pozabil svojih korenin. “V sebi sem še vedno fant iz Liverpoola,” zatrjuje. Rodil se je namreč v angleškem Liverpoolu mami medicinski sestri in očetu glasbeniku. Za igranje klavirja je oče, ki je igral trobento in klavir, hotel navdušiti tudi sina, zato ga je želel vpisati v glasbeno šolo, a je izbral kitaro, ob kateri je lahko tudi pel. Že zgodaj se je moral spopasti z veliko izgubo, saj mu je že pri 14 letih umrla mama. To ga je povezalo z Johnom Lennonom, ki je ostal brez mame pri 17 letih. Srečal ga je pri petnajstih, Lennon pa ga je povabil v skupino kot kitarista. Skupina se je najprej imenovala Quarrymen, nato so zamenjali še nekaj imen, leta 1960 pa so se dokončno odločili, da bodo nastopali pod imenom The Beatles. Njihov prvi hit je bila pesem Love me do. McCartney, Lennon, George Harrison in Ringo Starr so postali sinonim za uspeh, za vpis v večnost, za nastanek beatlemanije. V svojem času pa so bili asociacija za vreščeče oboževalke, tipične frizure in stil oblačenja.  Beatlesi so bili eden najbolj vplivnih fenomenov svojega časa pa tudi najbolj prodajani bend vseh časov.

Lennon in McCartney sta bila eden najbolj slavljenih tekstopisnih dvojcev 20. stoletja, čeprav je njuna različnost v kreativnem procesu veliko pripomogla k temu, da je skupina leta 1970 razpadla.

The Beatles
Profimedia

McCartney je s prvo ženo Lindo leta 1971 ustanovil skupino Wings. Linda, priznana fotografinja in borka za pravice živali, je umrla za rakom na dojki leta 1998. Po 29 letih zakona je glasbenik njeno izgubo opisal, kot da mu je popolnoma strla srce. Zdaj je že 11 let poročen z bogato ameriško dedinjo Nancy Shevell, ki ji nihče ne more očitati poroke iz koristoljubja.

Paul McCartney
Profimedia

Sicer se je McCartney poleg glasbe posvečal slikanju, režiral je film Give My Regards To Broad Street in se vključil v številne kampanje za zaščito pravic živali ter za mir med Palestinci in Izraelci. Ima sina, štiri hčere ter osem vnukov. Danes od slavne četverice poleg McCartneyja živ le še Ringo Starr. Lennona so leta 1980 ustrelili v New Yorku, Harrison pa je umrl za rakom leta 2001.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!