“Skrivnostno” skrbništvo nad Britney Spears

Magazin 10. Avg 202105:59 1 komentar
Britney Spears
Mario Anzuoni/REUTERS

Bitka za ohranitev skrbništva nad premoženjem in življenjem Britney Spears se nadaljuje na sodišču. Odpira vprašanje, kako je mogoče, da ima oseba, ki ustvarja, koncertira in nastopa po televiziji, skrbnika.

Zgodba o skrbništvu nad Britney Spears, ki se vleče od leta 2008, najverjetneje še ne bo dočakala hitrega epiloga. Pop glasbenica je prepričana, da je skrbništvo očeta Jamesa Spearsa neupravičeno, zaradi njega se počuti zlorabljeno, James Spears pa ostaja neomajen: Britney, ki je pred dobrim desetletjem doživela živčni zlom, mora ostati pod njegovim skrbništvom. Bitka za ohranitev oziroma opustitev skrbništva se nadaljuje na sodišču.

Skrbništvo predvideva, da James Spears bdi nad več desetmilijonskim premoženjem 39-letne Britney Spears in njenim življenjem. Kot je konec junija pred sodiščem povedala Britney, je zaradi skrbništva travmatizirana in depresivna ter jo muči nespečnost. Oče – skrbnik ji preprečuje, da bi se poročila s partnerjem in imela še enega otroka (zanositi ne more zaradi kontracepcije, ki jo mora uporabljati).

“Glavna skrivnost” je, da se je v sistemu skrbništva znašla oseba, kot je Britney Spears, ki ustvarja glasbo in nastopa ter se pojavlja po televiziji (denimo kot sodnica v resničnostnem šovu Faktor X), je za CNN komentirala Samanta Stark, režiserka filma o Britney Spears (Framing Britney Spears). Skrbnike navadno dobijo dementne oziroma duševno bolne osebe, ki se niso zmožne odločati o svoji dobrobiti, je povedala.

“Ne vemo, kaj so pravni razlogi za skrbništvo,” je dejala Stark in opozorila, da je veliko sodnih dokumentov, ki so podlaga za sodniške odločitve o podaljšanju skrbništva, zaupnih.

Britney Spears
Mario Anzuoni/REUTERS

V podporo Britney Spears je na družbenih omrežjih razširjen slogan #FreeBritney. Britney so v zahtevah po odpravi skrbništva podprle številne znane osebnosti: Christina Aguilera, Madonna, Mariah Carey, Justin Timberlake in Elon Musk.

Medtem ko odvetnik priljubljene pop pevke na sodišču zagovarja, da je skrbništvo odveč, vse kaže, da se mu James Spears ni pripravljen odreči. Med obravnavami o skrbništvu je pred sodiščem povedal, da mu je Jodi Montgomery, ki skrbi za pevkine osebne in zdravstvene zadeve, potožila, da jo skrbi za pevkino zdravje.

Menda naj Britney ne bi jemala predpisanih zdravil, Montgomery pa je po Spearsovih besedah celo omenila, da bi bilo dobro, da pevko hospitalizirajo in pregledajo v psihiatrični ustanovi.

Britney Spears
Mario Anzuoni/REUTERS

Navedbe Jamesa Spearsa pa, kot trdi odvetnica Jodi Montgomery, niso točne in so zavajajoče. Kot je sporočila, je Jodi Mongomery v pogovoru s Spearsom resda izrazila zaskrbljenost zaradi pevkinega “nedavnega vedenja in duševnega zdravja”, ni pa menila, da bi pevko lahko hospitalizirali in pregledali v psihiatričnem zavodu, ker bi bila grožnja sebi ali drugim. Kot je še sporočila odvetnica, je v najboljšem interesu Britney Spears, da oče opusti skrbništvo in ponovno prevzame “le” vlogo očeta.

Obravnava na sodišču o skrbništvu je predvidena za 29. september. Odvetnik Britney Spears je sicer zahteval, da se jo premakne na zgodnejši termin.