Najboljše letališče na svetu je v Dohi

Magazin 10. Avg 202106:01 > 08:55 0 komentarjev
Letališče Changi, Singapur
PROFIMEDIA

Singapursko letališče Čangi je prvič po skoraj desetletju prevlade izgubilo prvo mesto na Skytraxovi lestvici najboljših letališč na svetu v okviru priznanj World Airport Awards. Prvo mesto je osvojilo letališče v Dohi.

Mednarodno letališče Hamad v Dohi (HIA), ki se že vrsto let vzpenja po Skytraxovi lestvici, je osvojilo prvo mesto v kategoriji “najboljše letališče na svetu” leta 2021.

Letos se je Čangi uvrstil na tretje mesto – odličen dosežek za katerokoli drugo letališče, ne pa za njegove oboževalce, ki redno hvalijo enostavnost, udobje in vrhunsko ponudbo hrane in pijače na letališču.

Vzpon Dohe sovpada s trdim delom letalske družbe Qatar Airways. Katarska vlada je veliko vlagala v svojega nacionalnega prevoznika in letališče, kar je prineslo rezultate.

Letališče Doha, Katar
PROFIMEDIA

Potniki družbe Qatar Airways, ki imajo povezovalni let na letališču HIA, lahko uživajo v brezplačnih ogledih mesta, nastanitvi in hrani (odvisno od dolžine čakanja) ter storitvi VIP prevoz. Zaposleni v letalski družbi namreč počakajo obiskovalce ob pristanku in jih peljejo na njihov povezovalni let.

Na seznamu prevladujejo letališča v Aziji in Evropi

Na letošnjem seznamu prevladujejo evropska in azijska letališča. Japonska je bila na splošno razglašena za najbolje ocenjeno državo s tremi letališči med najboljšimi desetimi, vključno z obema letališčema v Tokiu (Narita in Haneda).

Seznam desetih najboljših v kategoriji “najboljše letališče na svetu”:

1. Hamad International Airport (HIA)

2. Tokyo Haneda Airport (HND)

3. Singapore Changi Airport (SIN)

4. Incheon International Airport (ICN)

5. Tokyo Narita Airport (NRT)

6. Munich Airport (MUC)

7. Zurich Airport (ZRH)

8. London Heathrow Airport (LHR)

9. Kansai International Airport (KIX)

10. Hong Kong International Airport (HKG)

Potniki so glasovali za nagrade v mednarodni anketi zadovoljstva z letališči, ki je potekala od avgusta 2020 do julija 2021.

Druga priznanja

V letu, v katerem je pandemija covida-19 prizadela vse, je bilo težko oceniti letališča. Skytrax, neodvisna svetovalna skupina za letalsko industrijo s sedežem v Združenem kraljestvu, se je tega izziva lotila tako, da je ustvarila nov seznam, na katerem so posebej nagradili letališča, ki so dobro opravila nove zdravstvene in higienske protokole.

Namesto da bi jih razvrstil po seznamu, se je Skytrax odločil preprosto priznati dobro delo 39 letališč po abecednem vrstnem redu. To je vključevalo rimski Fiumicino, ki je lani jeseni dobil oceno letališča s 5 zvezdicami v primeru spoštovanja ukrepov proti covidu-19. Tokyo Haneda je prejel tudi oznako najčistejšega letališča.

Letališče v Carigradu je bilo izbrano kot najbolj izboljšano, Čangi je dobil priznanje za najboljše letališko osebje, seulski Incheon za najboljšo varnost na letališču, Centrair Nagoya na Japonskem pa je prejel nagrado za najboljše regionalno letališče.

Skytrax je pri podelitvi priznanja za najboljša letališča upošteval tudi število obiskovalcev. Kitajsko mednarodno letališče Guangzhou Baiyun je bilo najboljše v kategoriji za letališča, ki oskrbujejo 35 do 45 milijonov potnikov na leto, mednarodno letališče Hamad v kategoriji 25 do 35 milijonov, London Heathrow v kategoriji 20 do 25 milijonov, Frankfurt v kategoriji 15 do 20 milijonov, Čangi v kategoriji 10 do 15 milijonov, Zürich v kategoriji 5 do 10 milijonov, Centrair Nagoya v kategoriji 2 do 5 milijonov in Quito v kategoriji pod 2 milijona.

Kanadsko mednarodno letališče Vancouver je razglašeno za najboljše letališče v Severni Ameriki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!