Smola za lastnika: samovozeča Tesla trčila v zasebno letalo

Magazin 23. Apr 202216:20 > 18:59 0 komentarjev

Na spletnem forumu Reddit je zaslovel posnetek varnostnih kamer, ki prikazujejo trk samovozečega vozila Tesla v manjše zasebno letalo. Kako je do incidenta pravzaprav prišlo?

Na spletnem forumu Reddit je zaslovel posnetek nesrečnega lastnika Tesle modela Y, čigar vozilo je po izdanem ukazu za avtomatski prihod vozila trčilo v manjše zasebno letalo, vredno 3,5 milijona dolarjev (3,2 milijona evrov, op. a.)

Kdo je odgovoren za nesrečo?

Uporabnik Reddita je pojasnil, da se je incident zgodil na dogodku, ki ga je sponzoriral ameriški proizvajalec športnih letal Cirrus in se je odvil na letališču Felts Field v mestu Spokane v zvezni državi Washington. Nesrečo so posnele varnostne kamere, te pa prikazujejo trenutek, ko električno vozilo počasi trči v letalo Cirrus Vision Jet, ki je bilo parkirano na vzletno-pristajalni stezi. Tiskovni predstavnik letališča se sicer ni odzval na prošnje za komentar.

Po besedah uporabnika spletnega foruma je lastnik avtomobila uporabil funkcijo ‘Smart Summon,’ ki lastniku vozila omogoča, da preko aplikacije in na daljavo vozilo s parkirišča pripelje k sebi. Ta funkcija je bila prvič uporabljena leta 2019, lastniki električnih jeklenih konjičkov pa so na splet kaj kmalu začeli objavljati posnetke trkov ali ‘zmedenih’ vozil, ki so se izgubila v navigaciji. Najnovejša različica te funkcije omogoča, da lastnik svojo Teslo pokliče tudi v bolj prometnih okoljih. Ustanovitelj in lastnik Elon Musk je sicer v preteklosti to funkcijo označil za najbolj viralno lastnost izdelkov njegovega podjetja.

Posnetek si je mogoče ogledati tudi na platformi Youtube. Eden izmed uporabnikov se je denimo v komentarjih spraševal, kdo je v tem primeru kriv — lastnik vozila ali Teslin avtopilot. “Predvidevam, da obstaja neka pogodba, ki jo morajo lastniki Tesle podpisati zato, da bi preprečili, da bi bili pravno odgovorni za takšne nesreče,” je zapisal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.