Spoznajte največjega pijanca med pticami: pogosto ga odpeljejo na treznjenje

Magazin 26. Dec 202306:31 0 komentarjev
kereru
Foto: PROFIMEDIA

Ptica z Nove Zelandije slovi kot največja pijanka na svetu. Gre za kereruja, novozelandskega zeleno-bronastega goloba, ki se "napije" – s sadjem.

Novozelandski kereruji so čudovite ptice, značilne za Novo Zelandijo. Njihova prehrana je večinoma sestavljena iz različnih vrst sadja, kar ima zanimiv stranski učinek. Ker kereruji pojejo velike količine sadja, se v njihovem prebavnem traktu fermentira do te mere, da postanejo opiti.

Ta nenavaden pojav se zgodi, ko sadje, ki ga zaužijejo, fermentira v njihovem želodcu zaradi naravne vsebnosti sladkorja. Ta fermentacija lahko povzroči, da se ptice napijejo in izgubijo ravnotežje, kar včasih pripelje do tega, da padejo z dreves.

K sreči pa imajo na Novi Zelandiji organizacije, ki skrbijo za ptice, da lažje in hitreje okrevajo. Poleti, ko je sadja v izobilju, pijane kereruje včasih odpeljejo v centre za divje živali na streznitev, piše srbski N1. Pticam nudijo zatočišče, dokler se ne streznijo in so se pripravljene vrniti v divjino.

Leta 2018 je bila ta ptica razglašena za novozelandsko ptico leta.

Srbski N1 še poroča, da je kereruja mogoče najti tako na severnih kot južnih otokih, živi pa v mestih in na podeželju.

Po naravi je tih in zadržan ptič, ki pa se ga je zaradi okoliščin prijel sloves največjega pijanca med pticami.

Kereru je pomemben del naravne dediščine Nove Zelandije. Ta čudovita ptica je simbol moči, miru in naravne lepote ter igra pomembno vlogo v ekosistemu Nove Zelandije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!