Hoja v dežju ima številne nepričakovane prednosti. Zdravniki razkrili, katere

Magazin 07. Maj 202418:05 0 komentarjev
Sprehod v dežju
Sprehod v dežju (Foto: PROFIMEDIA)

Pred nami so deževni in nekoliko hladnejši dnevi, ki jih je najbolj udobno preživeti na domačem kavču. A obstaja veliko dobrih razlogov, da se tudi na deževen dan odpravite na prosto. Tudi, če živite v mestu.

Hoja v dežju ima številne nepričakovane prednosti, za katere morda sploh ne veste.

Ena izmed prednosti dežja je čistejši in bolj svež zrak, izpostavlja zdravnik družinske medicine Neil Patel iz ameriške bolnišnice Providence St. Joseph. Čistejše ozračje ob padavinah se še posebej opazi v večjih mestih, ki so zaradi prenaseljenosti bolj onesnažena.

“Ko vodne kapljice padajo skozi ozračje, vase vsrkajo prašne delce in druge onesnaževalce,” je prednosti dežnih kapelj na ozračje komentiral profesor družinske medicine iz Seattla Vervel Maisbach Keen in dodal, da zato zrak pozitivno vpliva na zdravje dihalnih poti. Dež iz ozračja poleg onesnaženih zračnih delcev izpere tudi alergene, piše N1 Beograd.

Dež prepreči pregrevanje med tekom

Deževno vreme ima določene prednosti tudi pri vadbi. Deževno vreme namreč lahko prepreči pregrevanje med športnimi aktivnostmi, saj pripomore k boljšemu uravnavanju telesne temperature. To še zlasti velja v toplejših mesecih.

“Običajno med vadbo vaše telo proizvaja toploto, kar povzroči dvig temperature. Ko pa dežuje, nižje temperature in dežne kaplje delujejo kot naravni hladilni sistem,” je pojasnil Maisbach Keen.

S hojo v dežju porabite več kalorij

Če se boste odločili za hojo ali vadbo na prostem v dežju, obstaja še ena prednost. Telesna dejavnost v slabem vremenu lahko pomaga pri porabi dodatnih kalorij.

Dodatne kalorije porabite, ker se ozračje zaradi dežja ohladi, vaše telo tako potrebuje več energije za vzdrževanje telesne toplote, pišejo pri N1 Beograd.

Družinski zdravnik iz New Yorka Eric Asher je razložil, da je poraba kalorij med sprehodom odvisna od hitrosti hoje. “Ljudje v dežju hodijo hitreje, ker se ne želijo preveč zmočiti. Telo seveda bolj dela in porabi več kalorij,” je pojasnil.

Dež lahko zmanjša raven stresa

Zvok in vonj dežja imata lahko blagodejne učinke tudi na psihično počutje, saj deževno vreme izboljša razpoloženje, spodbuja sprostitev in zmanjšuje raven stresa. “Tako lahko sprehod v dežju deluje pomirjujoče in je sredstvo za dvig razpoloženja,” je dodal Asher.

Dve osebi z dežniki v dežju
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Kdaj hoja v dežju ni priporočljiva?

Kljub blagodejnim učinkom hoje po dežju ta v nekaterih okoliščinah ni priporočljiva, predvsem z vidika varnosti.

Hoja v dežju je odsvetovana osebam, ki imajo težave z ravnotežjem in so nagnjene k padcem. Prav tako zdravniki odsvetujejo zadrževanje na dežju tistim, ki imajo druge zdravstvene težave, na primer slabši vid ali omejeno mobilnost. Hoja v dežju je odsvetovana tudi osebam s poškodbami, ki bi se lahko zaradi spolzkih tal dodatno poškodovale.

Za boljšo varnost lahko dodatno poskrbite z nepremočljivimi čevlji z dobrim oprijemom in pelerino, da se ne premočite in prehladite. Ustrezna obleka bo poskrbela tudi za zaščito pred vetrom in pripomogla k ohranjanju telesne temperature. Zaradi varnosti nosite svetla in odsevna oblačila, lahko se odločite tudi za varnostni jopič, svetujejo zdravniki.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!