Starorimski predmet – nihče ne ve, čemu je služil (VIDEO)

Magazin 26. Maj 202317:49 0 komentarjev
starorimski dodekahedron arheologija Rimljani
dodekaeder/PROFIMEDIA

Majhen, votel predmet iz brona ali kamna je že dolgo velika skrivnost. Našli so jih že več kot 100, nihče pa ne ve, čemu so služili.

Na prvi pogled so videti kot igrače – dvanajst skladnih pravilnih peterokotnikov, z luknjami v sredini in nekakšnimi bunkicami v vsakem kotu, združenih v pravilno geometrijsko telo.

Strokovno se temu geometrijskemu telesu reče dodekaeder, in tako so jih tudi poimenovali – rimski dodekaedri. Več kot 100 teh predmetov so arheologi našli na območjih, ki so bila del rimskega imperija. Prvič so jih odkrili pred približno 200 leti. Še danes pa si raziskovalci trejo možgane, da bi ugotovili njihov izvor, predvsem pa delovanje in uporabo.

Večino rimskih dodekaedrov so našli v Nemčiji in Franciji, nekaj pa tudi na Madžarskem in v Walesu. Veliki so od 4 do 10 centimetrov, večina je izdelana iz brona, nekaj pa tudi iz kamna. Domnevajo, da izvirajo iz 2. ali 3. stoletja. In nikjer, prav nikjer, niso o njih našli nobenega zapisa ali slike. Tako je težko vedeti, kaj so stari Rimljani z njimi počeli.

Tako seveda o njihovi namembnosti obstaja veliko teorij in špekulacij.

Stojala za rože, okraski ali vojaška naprava?

Raziskovalci, ki preučujejo te nenavadne predmete, tako menijo, da gre za svečnike, stojala za rože, okraske, naprave za vedeževanje, otroške igrače, kocke, ali merilne naprave.

Najpogosteje sprejeta teorija pa je, da so dodekaeder uporabljali vojaki kot merilno napravo za merjenje dometa puščic in kopij na bojišču. S pomočjo opazovanja velikosti ciljnega objekta skozi luknje naj bi Rimljani izračunali oddaljenost do cilja. To je po mnenju raziskovalcev tudi razlog, da so luknje v dodekaedrih različno velike. Podobna teorija meni, da so jih uporabljali kot geodetske ali izravnalne naprave. Že mogoče, toda težava je v tem, da nobena od teh teorij ni bila podprta z dokazom.

Obstajajo pa še druge teorije – da je šlo za verski predmet, pripravo v astronomiji, itd. Ne glede na teorijo pa je gotovo vsaj še nekaj. Lastniki so jih imeli za dragocene predmete. To potrjuje dejstvo, da so jih našli med zakladi kovancev. Nekaj majhnih dodekaedrov je imelo zlate bunkice ali obrobe lukenj, kar še dodatno podpira teorijo, da so bili dragoceni.

Še eno možno uporabo pa razkriva spodnji video:

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!