Ste vedeli, da lahko vodo, v kateri so se kuhala jajca, porabite tako?

Magazin 08. Feb 202309:30
Trdo kuhana jajca
Profimedia

Voda, v kateri skuhamo jajca, običajno konča v odtoku. Toda ali ste vedeli, da je zelo koristna in uporabna in se jo zato izplača prihraniti?

Voda, v kateri so se kuhala jajca, je naravno gnojilo za rastline

Med kuhanjem se v vodo izločajo minerali, ki lahko koristijo rastlinam. Jajčna lupina ima posebno visoko vsebnost kalcija – 380 mg/g, ki je ključen mineral za rast ter odpornost in krepitev celičnih sten rastline. Lupina vsebuje tudi druge minerale, ki pomagajo pri rasti, vključno s kalijem, fosforjem in magnezijem.

Če ste opazili, da ima katera od vaših rastlin mlahav videz, ji bo morda pomagala prav ta voda. Hranila se hitro absorbirajo, zato naj bi bilo izboljšanje vidno že po nekaj urah, pravi strokovnjak.

Kako še lahko koristi voda: 

Voda znižuje kislost tal in tako ustvarja idealno okolje, v katerem lahko rastline črpajo bistvena hranila. Kalcijev karbonat v jajčnih lupinah znižuje pH vrednosti tal, zaradi česar so tla bolj alkalna kot kisla, pišejo na strani www.masterclass.com.

Kalcij pomaga krepiti korenine rastline. Pripravite posebej obogateno vodo. Čiste suhe jajčne lupine zmeljite v prah in zavrite v vodi. Ko mešanica zavre, pokrijte in hranite teden dni. Odkrijte jo samo enkrat na dan, da jo premešate. Po tednu dni z vodo zalijte rastline.

Kako pogosto zalivati?

Rastline zalivajte po potrebi.

Dobro je tudi vedeti, da ima zemlja za lončnice sicer pH že precej blizu nevtralnemu, in če so bile rastline kupljene v lončku ali pred kratkim presajene, je zelo verjetno, da je njihovo pH okolje že ustrezno. Tudi v naravi je pomanjkanje kalcija redko, a ni povsem izključeno.

Simptomi pomanjkanja so lahko denimo “ožgani” vrhovi listov, porumenelost listov ali zaostajanje v rasti ter razne deformacije.

Uporabite lahko tudi lupino:
  • Čiste jajčne lupine zdrobite in dodajte neposredno v zemljo. Absorpcija ne bo tako hitra, vendar bodo korenine sčasoma absorbirale vsa hranila.
  • Jajčno lupino lahko tudi fino zmeljete in potresete po zemlji.

Seveda pa voda, v kateri so se kuhala jajca, ni primerna le za sobne rastline. Če imate vrt, jo lahko uporabite na vrtu.

Mimogrede: ste že kdaj poskusili pripraviti poširano oz. zakrknjeno jajce? Priprava velja za eno najtežjih kuharskih tehnik. No, s tem pripomočkom vam bo uspelo vsakokrat.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.