Stellantis na inovativen način zmanjšuje presežno delovno silo

Magazin 15. Nov 202214:15
Jeep Avenger
Jeep

Starejši med njimi bodo lahko predčasno odšli v pokoj - ne da bi bili za to prikrajšani pri pokojnini.

Transformacija avtomobilske industrije, ki jo prinaša elektrifikacija, ne bo prinesla sprememb na področju avtomobilske krajine, temveč tudi proizvodnje. Z zmanjšanjem kompleksnosti avtomobilov bo bolj enostavna tudi proizvodnja, kar bo posledično pomenilo, da bodo proizvajalci potrebovali precej manj delovne sile.

V Evropi so tako pred časom že napovedali velika odpuščanja pri Fordu, zdaj pa se je v ZDA za podobno potezo odločil še Stellantis. Koncern, ki ima korenine v Evropi, je na drugi strani Atlantika prisoten z znamkami Jeep, Dodge, Chrysler in Ram, kruh pa dajejo okrog 13.000 delavcem. A ta številka bo kmalu manjša, pri čemer bodo pri podjetju poskrbeli, da bo sprememba za delavce kar najmanj boleča.

Dodge Hornet Dodge Hornet
Dodge

V vodstvu podjetja so se namreč odločili, da bodo nekaterim delavcem ponudili možnost, da predčasno zapustijo svoje delovno mesto in se upokojijo. Ob tem je treba omeniti, da zaradi tega ne bi imeli nižjih pokojnin. Pri Stellantisu jim bodo namreč doplačali potreben znesek v pokojninski sklad, a le če se delavci za odhod odločijo do 5. decembra.

A kot poročajo pri televizijski mreži CNBC, zadeva le ni tako preprosta. V podjetju namreč nagovarjajo k predčasni upokojitvi zgolj delavce, ki ne želijo proizvajati električnih avtomobilov. Hkrati morajo biti stari vsaj 55 let, poleg tega morajo imeti vsaj 30 let delovne dobe ter biti v kateri izmed podružnic podjetja zaposleni vsaj 10 let.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.