Stoječi aplavz na slovenski premieri novega filma Zastoj Vinka Möderndorferja

Magazin 18. Jan 202207:00 0 komentarjev
Vinko Moderndorfer
Katja Goljat

V sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga organizira Slovenski filmski center v sodelovanju s Cankarjevim domom, je bila v petek, 14. januarja, svečana premiera celovečernega filma Zastoj režiserja in scenarista Vinka Möderndorferja. Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata nič skupnega, a ju tragični dogodek v eni noči usodno združi in poveže za vse življenje.

Poleg režiserja so se dogodka udeležili igralci Mirjam Korbar, Uroš Fürst, Mila Fürst, Klemen Kovačič in Branko Završan ter člani filmske ekipe, ki so se po projekciji v kratkem pogovoru navdušeni publiki predstavili na odru Linhartove dvorane Cankarjevega doma.

Film, katerega svetovna premiera je bila na lanskem FEST v Beogradu, pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Mila in Uroš Furst
Katja Goljat

Glavna tema: pomanjkanje empatije

Režiser Vinko Möderndorfer, ki je bil za režijo filma nagrajen na mediteranskem filmskem festivalu v Aleksandriji, je ob premieri pred ljubljanskim občinstvom povedal: “Premiera je vedno poseben in razburljiv dogodek, čeprav bi se lahko zgodila že prej, saj smo Zastoj posneli pred dvema letoma. Glavna tema filma, pomanjkanje empatije, pa je zelo aktualna tudi za današnji čas, morda še bolj. Odziv publike sem že občutil, saj je Zastoj gostoval na več festivalih, kljub temu pa je prikazati film v Ljubljani poseben občutek.”

Film ZAstoj
Katja Goljat

Filmska ekipa se je po projekciji posebej poklonila preminulemu Petru Musevskemu, prav tako občinstvo, ki se mu je za njegov igralski opus zahvalilo s stoječim aplavzom.

Aplavz za ekipo

Navdušen aplavz je občinstvo namenilo tudi prisotnim iz filmske ekipe in preostalim igralcem, med njimi Mirjam Korbar, ki je za vlogo Mejre na festivalu filmske igre v Mostarju prejela nagrado drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo. Žirija je svojo odločitev utemeljila z naslednjimi besedami: “Vloga matere, ki najde dovolj moči, da kljub težkim življenjskim okoliščinam, v katerih se je znašel njen sin, na najbolj plemenit način pomaga drugi družini, je igralska kreacija, o kateri razmišljamo še dolgo po koncu filma. Svojo vlogo je Mirjam Korbar v filmu Zastoj oblikovala v sodelovanju z drugimi odličnimi igralci: Petrom Musevskim, Urošem Fürstom in Barbaro Cerar. Skupaj so ustvarili enovito umetniško kreacijo tega pretresljivega in družbeno zelo pomembnega filma.”

Mirjam KOrbar
Katja Goljat

Vloga Mejre

”Ko sem prebrala scenarij, me je ta izjemno pretresel. Mejra me je potem spremljala na vsakem koraku. Priprave na film so bile zelo intenzivne, imeli smo poglobljene in natančne vaje, vsi štirje glavni igralci smo morali delovati kot dobro usklajen godalni kvartet. Vesela sem, da je film zdaj končno tu,” je po projekciji dejala Mirjam Korbar.

Producentka filma Eva Rohrman pa je povedala: “Žal pa današnjo slavnostno premiero kazi dejstvo, da je naš zavod, Forum Ljubljana, trenutno na sodišču. Sedanja oblast in Ministrstvo za kulturo nas preko sodišča mečeta na cesto iz naših prostorov na Metelkovi 6, kjer filme ustvarjamo že praktično tri desetletja. Vseeno upam, da do tega zastoja ne bo prišlo in da bo novoizvoljena vlada našo izselitev na cesto preprečila.”

Ekipa

Direktor fotografije je bil Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak in direktor filma Matija Kozamernik. Producentka filma je Eva Rohrman iz produkcijske hiše Forum Ljubljana, koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma. Distributer filma je Fivia d. o. o.

Film je že sporedu nekaterih slovenskih kinematografov. V Cankarjevem domu bo na ogled do 21. januarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!