Ta teden nas bo “za las” zgrešil asteroid, velik kot majhna država

Magazin 04. Dec 202314:25 0 komentarjev
Asteroid in Zemlja
Slika je simbolična (PROFIMEDIA)

Asteroid, večji od Vatikana, bo v sredo mimo nas šinil "nevarno blizu skorajšnjega zadetka" s hitrostjo več kot 23.000 kilometrov na uro.

Asteroid 139622 (2001 QQ142) je večji od 97 odstotkov vseh asteroidov, ki jih poznamo, po podatkih SpaceReference.org pa je njegov premer med 300 metri in kilometrom in pol.

Nasa ga je zaradi njegove velikosti in občasne bližine uvrstila med potencialno nevarne asteroide, vendar tokrat verjetnost, da bi trčil v naš planet, znaša nič odstotkov, piše portal The Messenger.

Tokrat se bo Zemlji najbolj približal v sredo, 6. decembra, ko bo od nje oddaljen nekaj več kot 5,5 milijona kilometrov, približno 14-krat dlje od Lune, vendar tolikšna razdalja v vesoljskih razmerah velja za bližnjo.

Mimo Zemlje bo drvel s hitrostjo 6,6 kilometra na sekundo (23.760 kilometrov na uro), kar je veliko počasneje kot najhitrejša raketa, a še vedno dovolj hitro, da bi na Zemlji, če bi z njo trčil, povzročil precejšnje razdejanje.

Bojazni, da bi se to kmalu zgodilo, pa za zdaj ni, čeprav bo mimo nas šinil “nevarno blizu skorajšnjega zadetka”, piše portal.

Evropska vesoljska agencija asteroida 139622 v nasprotju z Naso ni uvrstila med 1.563 vesoljskih predmetov in teles, ki bi lahko pomenili tveganje za naš planet. Tudi v naslednjih srečanjih je namreč verjetnost, da bi se njegova in Zemljina pot prekrižali, skoraj nična. Asteroid, ki Sonce sicer obkroži v 620 dneh, bo naslednjič blizu Zemlje 17. decembra leta 2045, ko ji bo za dober milijon kilometrov bliže kot v sredo. Najbolj pa se bo našemu planetu približal čez skoraj sto let, 13. decembra 2123, ko bo od Zemlje oddaljen le nekaj več kot dva milijona kilometrov, približno petkrat toliko kot Luna. Če se seveda vmes ne bo zgodilo kaj, kar bi lahko spremenilo njegovo tirnico.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!