Teh 5 lekcij se tekači (vedno) naučijo prepozno

Magazin 16. Sep 202107:00
tek
Profimedia

Največ se naučimo iz izkušenj, in to bi zagotovo lahko rekli tudi glede naslednjih nasvetov, ki jih tekači morda poznajo, vendar ne upoštevajo, dokler jih ne doživijo na lastni koži.

V naslednjih lekcijah se bodo verjetno prepoznali predvsem tisti, ki so se na tek podali na lastno pest brez vključitve v tekaško skupino ali nasvetov trenerja. Seveda se vsaka napaka lahko popravi, pomembno je le, da jo pravočasno odkrijete. 

Se vam je že zgodilo kaj od naslednjega?

PREKOMERNA VADBA

Veliko motivacije in strasti do teka je lahko odličen začetek ali pa nevarno nadaljevanje. Želja po prehitrem napredku namreč lahko vodi v prepogoste teke, tako dolge kot krajše in intenzivnejše, česar telo vsaj na začetku ne bo dobro preneslo. Dovolite si postopno uvajanje v novo vrsto vadbe, poleg tega ne pozabite na vaje za stabilizacijo in moč, ki pomagajo pri pravilni drži in napredku. 

ISTI ŠPORTNI ČEVLJI ŽE VEČ LET

Tek je lahko poceni šport, saj ne potrebujete posebne športne opreme, je pa vedno vredno investirati v obutev. Ni vseeno, v kakšnem stanju so vaši tekaški čevlji in kdaj ste jih nazadnje zamenjali. Upoštevajte navodila prodajalcev v izbranih športnih trgovinah, ki vam bodo znali svetovati, koliko kilometrov bodo premogli izbrani čevlji. Bolečine v kolenih, slaba drža in poškodbe so lahko tudi posledica obrabljenega podplata in posedenega polnila, ki ne služi več prvotni funkciji. 

NEPRAVILNA PREHRANA

Recepte in nasvete o prehrani lahko izbrskate na spletu ali se pozanimate pri osebnem trenerju, sami pa boste morali ugotoviti, koliko časa pred tekom vam ustreza jesti in predvsem čemu se morate izogibati. Po nekaterih živilih boste med tekom verjetno morali hitro na stranišče, kar si boste za naslednjič dobro zapomnili. Tu drugače kot po učenju iz lastnih napak skoraj ne gre. 

PREHITRA VRNITEV PO POŠKODBI

Kdo pa ima čas za počitek, če se hitro bliža maraton in tekaški čevlji že nestrpno čakajo pri vratih? A če si ga ne boste vzeli, boste prisiljeni ponovno leči že kmalu po slavnostni vrnitvi na tekaške steze. Tu ne gre drugače: poslušajte nasvete zdravnika in se pred ponovnim tekom prepričajte, da ste zares v dobrem stanju. V nasprotnem primeru boste odločitev hitro obžalovali.