Teh rastlin nikar ne posadite blizu paradižnika: konča se slabo

Magazin 30. Apr 202414:18 1 komentar
paradižnik
PROFIMEDIA

Paradižnik je zelo občutljiv na svoje "sosede". Lahko mu namreč škodujejo z boleznimi in škodljivci, vi pa lahko ostanete brez pridelka.

Razen tega, da je vesel pognojene zemlje, bo paradižnik užival le v družbi določenih rastlin.

Neprimerni “sosedje” mu lahko namreč prinesejo bolezni ali škodljivce, na katere je paradižnik še posebej občutljiv. Zlasti za šest rastlin velja, da je bolje, če jih ne posadite zraven paradižnika.

Zelje

Zelje in vse kapusnice (cvetača, brokoli, ohrovt, brstični ohrovt) ne smejo rasti ob paradižniku. Zakaj? Ker so tako kot paradižnik veliki “potrošniki” mineralov. In če jih posadite preblizu, bodo hrano jemali sosedom, na koncu pa nobena od rastlin ne bo dobro uspevala.

Koruza

Razlog, zakaj koruza ni dobra soseda paradižniku, je drugačen. Če jo posadite v bližini paradižnika, ali paradižnik blizu koruze, lahko rastlini druga na drugo preneseta škodljivca, koruzno sovko ali paradižnikovega molja.

Koromač

Koromač je preprosto slab sosed paradižniku in druge pomoči, kot da ga sadite v poseben lonec, ni. Pravzaprav kot sosed ne ustreza skoraj nobeni rastlini. Strokovnjaki menijo, da koromač proizvaja neko spojino, ki zavira rast sosednjih rastlin.

Jajčevci

Čeprav se na krožniku zelo dobro ujemata in sta celo sorodnika, paradižnik in jajčevec ne marata biti preblizu skupaj. Prav zaradi sorodstva ju ogrožajo podobne bolezni in škodljivci. Zato ne sprašujte preveč, ampak ju na vrtu ločite.

Krompir

Zgodba je podobna kot pri jajčevcu. Oba lahko zbolita za enakimi boleznimi in trpita zaradi enakih škodljivcev. Da, koloradskemu hrošču sta všeč oba. Poleg tega lahko krompir poškoduje tudi paradižnikove korenine, ki potrebujejo tako globino kot širino.

Oreh

Ste kdaj opazili, da pod orehom plevel praviloma ne raste? Oreh namreč proizvaja kemične spojine, ki vplivajo na rast drugih rastlin. Zato v njegovi bližini ne sadite drugega sadja, pa tudi zelenjave ne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje