To je trenirka, s katero so ta hip obsedena vsa modna dekleta

Magazin 20. Nov 202214:15
Emrata
Profimedia

Vrhunske blagovne znamke so jo pripeljale na modno pisto, zvezdniki so jo ponovno interpretirali, trenirka je izgubila ekskluzivno športno konotacijo in postala novo dnevno oblačilo.

Trenirka je nova dnevna obleka

Najnovejša priljubljenost athleisure estetike je vrnitev k izvoru, kjer se je vse skupaj začelo. Zdi se, da se je trenirka iz 90. let in z začetka novega tisočletja po športnih, retro in ženstvenih silhuetah vrnila v modo. Videli smo jo na najpomembnejših modnih pistah, od Balenciage do Toma Forda in Guccija, z vintidž predlogami in povsem sodobnim pridihom. Nov uspeh, to je uspeh trenirke, za katerega so zaslužne tudi zvezdnice – med njimi Amina Muaddi, Bella Hadid, Emily Ratajkowski, Kim Kardashian -, ki so si jo najprej omislile za svoje trenutke zunaj službe, nato pa so si jo zamislile kot dnevno oblačilo, ki se je spremenilo v “klasično” in glamurozno obleko.

Gucci
Profimedia

Gucci, jesen in zima 2022/23

Gucci
Profimedia

Gucci, jesen in zima 2022/23

Leta 1967 je adidas prvič predstavil športno obleko, kot jo razumemo danes, sestavljeno iz jakne in hlač, s tremi črtami, ki so danes postale kultne in se uporabljajo med in izven športnih aktivnostih. V nekaj letih je postal pravi kulturni fenomen. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je postala priljubljena tudi po zaslugi Brucea Leeja, ki je na srebrnem platnu nosil prvi rumeni Adidasov model s črnimi črtami, nato pa je postala uniforma ameriških raperjev, kot sta Snoop Dogg in legendarni trio Run-DMC, ki so svetovne odre osvajali v bomber jaknah M45k Best.

Tom Ford
Profimedia

Tom Ford, jesen in zima 2022/23

Balenciaga
Profimedia

Balenciaga resort 2022

Moda iz leta 2000

Leta 2000 je trenirko na novo oblikovala znamka Juicy Couture iz Los Angelesa, ki je prva uvedla modo slounge – mešanico športa in ležernosti -, nosilo pa jo je veliko zvezdnikov, začenši z Madonno, za katero je bil izdelan model po meri. Za njo Paris Hilton, Britney Spears, Lindsay Lohan, Jennifer Lopez in Mariah Carey, ki obleke ne nosijo le v prostem času, temveč tudi na zabavah in dogodkih na rdeči preprogi. Kot protiutež prevladujočemu minimalizmu so na trenirkah znamke Juicy Couture uporabili logomanije, napise, kristale, bleščice, kovinske podrobnosti in živahno barvno paleto.

Skozi desetletja se je trenirka še naprej spreminjala, zapustila telovadnice in domove, izgubila svoj izključno športni prizvok in postala samostojno dnevno oblačilo: garderoba, ki mora imeti različne stile, je praktična in kul, celo elegantna. Ki ponovno odkriva materiale, kot so jersey, kašmir, organski bombaž do tehničnih tkanin in dodatkov.

Emrata
Profimedia
Kim Kardashian
Profimedia
Bella Hadid
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.