To so najbolj nenavadni športi, ki obstajajo na zemeljski obli

Magazin 01. Apr 202317:30
Podvodni hokej
Profimedia

Košarka, nogomet, odbojka, kolesarstvo … je le peščica najbolj priljubljenih in najbolj prepoznavnih športov na zemeljski obli. Kaj pa tisti, skorajda neznani in precej nenavadni? Preverite naš izbor.

Le malo ljudi pozna nenavadne športe, kot so ”rokoborba” s prsti na nogi ali podvodni hokej. In čeprav se ti športi na prvi pogled zdijo še kako nenavadni, jih športniki jemljejo z vso resnostjo. Športi, kakršen je nošnja žene, dobijo zmagovalce celo na svetovnih prvenstvih. Preverite peterico nenavadnih športov, ki so resnično nekaj posebnega.

Šahovski boks

Kot pove že ime samo, gre za kombinacijo dveh tradicionalnih športnih panog, šaha in boksa. Udeleženci izmenjaje migrirajo med resnimi partijami šaha in intenzivnimi boksarskimi rundami.

Dvoboji potekajo v 11 krogih – 6 šahovskih, 5 boksarskih – in tekmovalci morajo svoje nasprotnike ali premagati v ringu ali pa jih prelisičiti na šahovnici.

Podvodni hokej

Tudi podvodni hokej je točno to, kar pove že ime samo. Igra hokeja, ki poteka pod vodo. Šport so leta 1954 izumili v Veliki Britaniji, še danes pa ima zveste privržence po svetu.

Seveda ni treba pojasnjevati, da gre za nadvse izčrpavajočo in intenzivno igro, zaradi česar je še toliko bolj privlačna za udeležence.

Dirke s kosilnicami

Tudi naslednji nenavadni šport prihaja z Otoka – dirke s kosilnicami. Ideja se je 1973 porodila navdušenim dirkačem v zahodnem Sussexu, ki so sanjali o tem, da bi motošport naredili bolj dostopen množicam.

Po nekaj kozarčkih piva v pubu so se domislili tekmovanja s kosilnicami, ki ima dandanes celo svoj upravni organ British Lawn Mower Racing Association (BLRA) in prvenstvo s 30 dirkami, ki poteka od maja do oktobra.

Dirke z lopato

Tudi naslednji šport je rezerviran za ljubitelje ”hitrosti”. Dirke z lopato združujejo sedenje na lopati in dirkanje po ledenem hribu navzdol.

Ta nenavadni šport je bil celo del X-Games leta 1997, a jih zaradi hude nesreče enega izmed tekmovalcev na naslednje niso več vključili.

Nošenje žene

Daleč najbolj nenavaden šport pa prihaja s Finske – to je nošenje žene. Po legendi naj bi šport izviral tisočletja nazaj, ko so tolpe plenile finske vasi in pobegnile z ženami drugih moških. Ta tradicija se dandanes nadaljuje v bolj zabavni verziji.

Moški si oprtajo dekleta in se po progi, polni ovir, podajo do cilja. Najhitrejši par osvoji toliko piva, kolikor je težka tekmovalka. Mesto Sonkajärviju na Finskem julija gosti prvotno prvenstvo v nošenju žena. Tekmovanja potekajo tudi v Avstraliji, Estoniji, Hongkongu, ZDA in Veliki Britaniji.

Spremljajte N1 Magazin tudi naFacebooku
Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.