Top destinacije za 2023 po izboru slovite popotniške platforme

Magazin 01. Jan 202306:00
Letalo
Profimedia

Popotniška platforma Lonley Planet je predstavila izbor destinacij za leto 2023.

Lonely Planet razkriva top destinacije za leto 2023 po njihovem izboru. Seznam so začeli pripravljati že aprila, ob tej priložnosti pa so destinacije razvrstili glede na to, kaj popotniki pri raziskovanju sveta iščejo in želijo izkusiti.

Za gurmane

Ljubitelji kulinarike pogosto izbirajo destinacije na podlagi kulinarične izkušnje, ki jo te nudijo. Na seznamu sta dve predstavnici iz Južne Amerike – urugvajski Montevideo in perujska prestolnica Lima.

Seveda na seznamu ne sme manjkati italijanski predstavnik, v tem primeru je to Umbria, Afriko pa predstavljajo kulinarična doživetja Južnoafriške republike. Kaj pa Azija? Pri Lonely Planetu so izpostavili Kuala Lumpur in japonsko Fukoko.

hrana, testenine, kulinarika
Denis Sadiković/N1

Za tiste, ki uživajo v poti

Bistvo ni destinacija, temveč pot. V ta namen so poseben sklop destinacij posvetili tistim, ki jim pot predstavlja pomemben delež potovanj. Pravi avanturisti bodo navdušeni nad potjo med Istanbulom in bolgarsko prestolnico Sofijo, prav tako so na seznamu izpostavili Butan in Zambijo.

Omenjenim družbo delajo že zahod Avstralije pa narodni parki v Kolumbiji in Nova Škotska.

Za uživače

Če se želite sprostiti od vsakodnevnega vsakdana, bodo peščene rajske plaže in tropski otoki kot nalašč za vas. Ob tem so pri Lonely Planetu izpostavili Jamajko, Dominikansko republiko in Raja Ampat v Indoneziji.

Na seznamu so tudi sredozemski biser Malta in vse bolj priljubljena Jordanija. Tudi Grčija ima svojega predstavnika med ”užitkarji”, to je polotok Halkidiki.

plaža
PROFIMEDIA

Za tiste, ki bi se radi naučili česa novega

Če po svetu potujete z željo, da bi zbirali nova znanja in veščine, vam bo naslednji seznam pisan na kožo. Po mnenju Lonely Planeta imajo najbolj raznobarvne aktivnosti v ameriški zvezni državi New Mexico, nič manj pestro pa ni v Manchestru ali El Salvadorju.

Na seznamu so še jug Škotske, francoski Marseille in nemški Dresden.

Za ljubitelje druženja

Nekateri potujejo z željo po povezovanju, spoznavanju novih prijateljev in poglabljanju obstoječih. Tudi to skupino popotnikov so imeli pri Lonely Planetu v mislih. Zavoljo svoje gostoljubnosti se na seznam uvršča Sydney, prav tako se je med mesti znašla ganska prestolnic Akra, saj je tam mogoče čutiti močno povezanost skupnosti kot take.

Na seznamu so še Aljaska, Albanija, Guyana in Boise v ZDA.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.