Tragična zgodba najlepše Jugoslovanke se je začela kot pravljica

Magazin 11. Jan 202210:52 0 komentarjev
Nikica Marinović
PROFIMEDIA

Nikica Marinović je na izboru za miss sveta v Londonu osvojila naziv ene najlepših, leta 1966 je o njej poročala vsa Jugoslavija. O njej se je rodila celo legenda, da se takšna lepotica z biserno poltjo in zlatimi kodri lahko rodi le v morski peni in da jo je oče neke nevihtne noči z mrežo potegnil iz morja.

Na izbor je odšla kot prva predstavnica SFRJ in osvojila neverjetno drugo mesto ter tako postala prva spremljevalka Indijke Reite Faria.

Na tekmovanju naj bi se znašla povsem po naključju. Ko je potekal izbor za miss Jugoslavije, je organizacijo prevzela revija Bazar, in ker odgovorna urednica ni bila zadovoljna s prijavljenimi kandidatkami, se je podala v iskanje novih, anonimnih obrazov.

Spoznala je Nikico Marinović, takrat še mladoletno dijakinjo dubrovniške ekonomske šole. Njene zelo konservativne starše je morala prepričevati, naj jo pustijo tekmovati, in ker jim je bila Nikica podobna, je dolgo oklevala, preden se je slekla v dvodelne kopalke. Takratni lastniki licence za miss sveta so vplivali nanjo in Nikica je na koncu popustila.

Nekateri so prepričani, da se ji je naziv najlepše na svetu izmuznil, ker je prihajala iz komunističnega bloka, v Londonu pa so bili vsi osupli nad njeno lepoto – namesto “partizanke”, dekleta z vojaško čelado in škornji, se je pred njimi pojavila lepotica z zlatimi kodri.

Nad osvojenim drugim mestom je bila javnost ogorčena, pojavile so se tudi teorije zarote, ki nikoli niso bile dokazane.

Gledalci naj bi odločitev žirije sprejeli z vidnim ogorčenjem, saj je večina menila, da bo izbrana za najlepšo. A ključno naj bi bilo, da je bila Indijka v primeru zmage pripravljena takoj odpotovati v Vietnam in obiskati ameriške vojake, ki so se tam borili proti komunističnemu odporu. Jugoslovanska lepotica pa se pod to točko v pogodbi ni upala podpisati.

Nikica Marinovic
PROFIMEDIA

Po prihodu iz Londona se je Nikica preselila v Beograd. Po nekaterih govoricah je zavrnila slavnega režiserja Roberta Rosellinija, ki ji je ponudil vlogo v filmu, ker se je bala vsega hollywoodskega. Celo v intervjuju z znanim srbskim televizijskim voditeljem Minimaxom je na vprašanje, ali bi se znova prijavila na izbor za miss, če bi se še enkrat rodila, odgovorila:

“Nikoli. Tudi takrat se nisem sama prijavila. Drugi so me prepričali in me pripeljali na pisto. To so želeli starši. Cilj je bil zaslužiti denar. Nihče si ni mislil, da bom šla v London.”

Pozneje se je zaljubila v beograjskega pisatelja in režiserja Vuka Vuča, s katerim sta dobila sina Đorđa. Zakon je trajal manj kot pet let, po ločitvi pa je imela veliko snubcev.

Drugič je usodni “da” dahnila režiserju Zdravku Šotri, s katerim je imela sina Marka. Tudi s Šotro ni bila dolgo poročena, leta 1980 sta se ločila.

Nato se je za Nikico nenadoma izgubila sled. Govorilo se je, da je depresivna, da se zdravi v psihiatrični kliniki in da je prekinila stike z najbližjimi prijatelji, pa tudi da je ostala brez denarja in se popolnoma umaknila od vseh.

Novembra 2008 je bila njena fotografija znova na naslovnicah, vendar zaradi novice, da je vzela prevelik odmerek uspavalnih tablet.

Stara je bila 61 let in za seboj ni pustila nobenega poslovilnega pisma.

Avtorica: Selena Ribić/Zadovoljna.rs

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!