Tudi avtomobil se bo parkiralo preko telefonske aplikacije

Magazin 14. Sep. 202121:30
Delite:
Ford
Foto: Ford

Fordova inovativna telefonska aplikacija lahko poišče parkirno mesto in delo opravi brez prisotnosti voznika.

Zasedena parkirišča so pogost in nadležen pojav, iskanje primernega parkirnega mesta pa je lahko časovno potratna naloga.

Kadar so na voljo le manjša parkirna mesta, pa so parkiranje ter vstopanje in izstopanje iz vozila dodatno oteženi. Zato so v zadnjih letih avtomobilski proizvajalci že razvili sisteme za samodejno parkiranje, tudi zunaj vozila s pomočjo ključa ali telefonske aplikacije, zdaj pa so pri Fordu naredili še korak naprej.

Nova telefonska aplikacija lahko nadomesti nalogo parkirne službe. V sodelovanju z nemškim združenjem avtomobilske industrije, ponudniki infrastrukture in številnimi tehnološkimi podjetji so pri Fordu razvili sistem, ki komunicira z infrastrukturo parkirišča, preko katerega avtomobil poišče prosto parkirno mesto, se do njega odpelje in nanj tudi samodejno parkira, ne da bi voznik moral biti v bližini vozila, saj se proces zažene preko telefonske aplikacije.

Zaradi infrastrukturnih ovir je sistem še v preizkusni fazi, deloval pa bo s pomočjo komunikacije med garažno hišo in vozilom ter sposobnostjo samodejne vožnje vozila. Voznik vozilo odloži na označenem območju in z aplikacijo FordPass sproži samodejno vodenje do prostega parkirnega mesta, kjer vozilo samodejno parkira. Pred odhodom se vozniku prihranita tudi iskanje vozila in sprehod čez parkirišče, saj se lahko vozilo vrne do označenega območja. Pri Fordu ocenjujejo, da bo sistem z lepšim parkiranjem lahko omogočil do 20 odstotkov večjo zasedenost parkirišč, hkrati pa zmanjšal možnosti za nastanek karoserijskih poškodb med parkiranjem vozila ali ob odpiranju vrat.

Zahtevnost sistema pomeni, da bo lahko zaživel le na parkiriščih, ki bodo opremljena s primernimi senzorji, avtomobili pa potrebujejo samodejni menjalnik, elektronski nadzor stabilnosti, električno parkirno zavoro, sposobnost samodejnega krmiljenja in pametno komunikacijsko enoto za avtomatizirano parkiranje s skrbnikom, zato se verjetno ne bo razširil še kar nekaj časa. Za pomoč pri nadaljnjih raziskavah bodo pri Fordu kmalu odprli nov pametni laboratorij za parkiranje v Detroitu, kjer bodo testirali napredne tehnologije na področju parkiranja, logistike in polnjenja električnih vozil.

Komentari

Vaš komentar