Tudi živali spijo, zato v naravi poskrbite za tišino

Magazin 12. Dec 202111:00 0 komentarjev
Lisica
Profimedia

Ko obiskujemo naravo, ne pozabimo, da smo gostje v domu živali.

Triglavski narodni park v teh dneh opozarja, naj bomo v naravi čim bolj tihi in umirjeni. Hrup tja ne sodi, veliko živali zdaj namreč spi ali miruje. Spoštujmo to. Na svoji Facebook strani so zapisali: “Ko zapustimo topel dom in se podamo v zimsko pravljico, se podajamo v dom divjih živali. Čeprav pravimo, da narava pozimi spi, za vse živali ni tako. Prostoživeče živali lažje preživijo zimo, če porabijo čim manj energije. Pri tem jim pomagamo tako, da se jim izogibamo in smo ob srečanjih z njimi čim bolj nemoteči.”

Pojasnili so še, da živali različno preživijo zimo. Nekatere pozimi mirujejo, druge dremajo ali spijo, nekatere se preselijo, določene živali pa so aktivne tudi pozimi. Kljub ljudskemu prepričanju denimo medvedi zime ne prespijo. Tako kot jazbec in veverica pozimi medved le dremlje. Že pred zimo so si vsi pripravili zalogo hrane, a če je potrebno, se odpravijo po hrano tudi v globok sneg. Živali, ki pozimi dremljejo, se navadno prebudijo enkrat v dveh tednih in ostanejo budne dan ali dva.

Spoštujte torej divje živali. Če jih vidite, jih opazujte od daleč. Ne sledite jim in se jim ne približujte. Ne hranite jih (še zlasti ne s kruhom ali podobno človeško predelano hrano, ki jim bo povzročila več škode kot koristi), razen če dobro veste, kaj je primerno in naravno za katero žival. Ne vriskajte, ne vrtite glasbe. Naj prevladujejo tišina in zvoki narave.

Naučite se uživati v naravi, ne da bi puščali sledi (z izjemo vašega odtisa v snegu).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!