Uganka o zapornikih in pokrivalih – ali jo lahko rešite?

Magazin 24. Jul 202214:30 > 14:46 0 komentarjev
logična uganka
Posnetek zaslona | TED-Ed YouTube

Uganka o zapornikih in pokrivalih je logična uganka s številnimi različicami. Vam jo bo uspelo rešiti?

Vas in še devet drugih posameznikov so ujeli Nezemljani. K sreči jim njihova civilizacija prepoveduje jesti zelo logična in sodelujoča bitja. Vendar vam, da bi se prepričali, ali res izpolnjujete pogoje, pripravijo test.

Test

Postavljeni ste v vrsto, razvrščeni od najvišjega do najnižjega. Vsi ste obrnjeni v isto smer – gledate v posameznika pred vami – in se ne smete obračati ali stopiti iz vrste. Vsak posameznik vidi vse ostale, ki stojijo pred njim.

Vsak od vas dobi ali črno ali belo pokrivalo – dodeljena so naključno. Prav tako ne veste, koliko je belih in koliko je črnih pokrival.

Zdaj mora vsak ugotoviti barvo svojega pokrivala – začne prva oseba v vrsti, torej tista, ki je najvišja. Ko posamezniki odgovarjajo Nezemljanu, katero pokrivalo nosijo, lahko uporabijo samo besedi “črno” ali “belo”. Kakršnokoli signaliziranje ali pomoč med njimi je prepovedana.

Če vas vsaj devet ugotovi pravilno barvo pokrivala, ste rešeni. Preden ste postavljeni v vrsto in dobite pokrivala, imate pet minut za pripravo načrta. Si lahko zamislite strategijo, ki bo zagotovo rešila vse?

Če vam ni uspelo, lahko rešitev vidite v videu!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!