Ukrajina protestira, kljub vojni bi gostila Evrovizijo

Magazin 18. Jun 202212:55 > 13:08 2 komentarja
Kalush
PROFIMEDIA

Po tem, ko je Evropska radiodifuzna zveza (EBU) odločila, da Ukrajina iz varnostnih razlogov kljub zmagi naslednje leto ne bo gostila tekmovanja za pesem Evrovizije, je država na nogah. Njeni predstavniki so odločitev EBU obsodili in napovedali, da bodo zahtevali njeno spremembo. Menijo namreč, da je država izpolnila vse pogoje ter zagotovila odgovore in jamstvo glede varnostnih standardov za tekmovanje.

Ukrajina je obsodila odločitev Evropske radiodifuzne zveze (EBU), da ji iz varnostnih razlogov zaradi ruskega napada na državo prihodnje leto odvzame pravico do priprave tekmovanja za pesem Evrovizije. Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je napovedal, da bodo zahtevali spremembo te odločitve, ker verjamejo, da jim bo uspelo izpolniti vse zaveze.

“Zahtevamo dodatna pogajanja o gostovanju Evrovizije 2023 v Ukrajini,” je minister dejal v izjavi.

EBU je v petek v Ženevi sporočila, da glede na trenutne okoliščine v Ukrajini ni mogoče izpolniti “varnostnih in operativnih jamstev”, ki so potrebna za organizacijo tekmovanja. Namesto tega kot možno državo gostiteljico obravnavajo Veliko Britanijo, ki je na letošnjem tekmovanju zasedla drugo mesto.

Ukrajini je na največjem glasbenem dogodku, ki poteka v živo, maja letos zmago prinesel nastop Kaluš Orkestra s pesmijo Stefanija. Po tradiciji zmagovalna država gosti tekmovanje leto kasneje. A v EBU so ocenili, da glede na potekajočo vojno, ki se je začela februarja z invazijo Rusije na Ukrajino, to ne bi bilo mogoče.

Oblasti v Kijevu pa so izjavile, da je EBU vse skupaj narobe razumela. “Ukrajina se ne strinja z naravo odločitve, ki jo je sprejela EBU,” je dodal Tkačenko in zagotovil, da je njegova država izpolnila vse pogoje ter zagotovila odgovore in jamstvo glede varnostnih standardov za tekmovanje.

evrovizija
REUTERS/Yara Nardi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je že v prvem odzivu po ukrajinski zmagi na tem priljubljenem tekmovanju dejal, da bo Ukrajina naslednje leto gostila Evrovizijo v svobodni in obnovljeni Ukrajini. “Naslednje leto bo Ukrajina gostila Evrovizijo! Tretjič v svoji zgodovini. In verjamem, da ne zadnjič. Potrudili se bomo, da bomo nekega dne udeležence tekmovanja in goste povabili v Mariupolu. Svobodno, mirno, obnovljeno!,” je takrat zapisal na Instagramu in dodal, da ukrajinski pogum navdušuje svet, ukrajinska glasba pa osvaja Evropo.

Orkester Kalush je v finalu Evrovizije, ki je potekalo v italijanskem Torinu, zmagal po seštevku glasov nacionalnih žirij in širše javnosti. Evropsko občinstvo je pri tem pokazalo svojo solidarnost z Ukrajino ob ruski invaziji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje