O čem govori zmagovalna pesem Evrovizije, ki postaja “nova ukrajinska himna”

Magazin 15. Maj 202217:44 > 18:20 2 komentarja
PROFIMEDIA

Za nami je finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2022, laskavi naslov letošnjega zmagovalca pa je, po pričakovanjih, prejela ukrajinska zasedba Kaluš Orkestra. Skupini, ki je ukrajinske barve zastopala s pesmijo Stefania, so bile tudi evrovizijske stavnice vseskozi najbolj naklonjene. O čem pravzaprav govori zmagovalna pesem in zakaj mnogi pravijo, da postaja "nova ukrajinska himna"?

Po tem, ko je na letošnjem izboru za pesem Evrovizije zmagala Ukrajina, se je marsikateremu gledalcu sprva porajalo vprašanje, kje bo tekmovanje potekalo prihodnje leto. Običajno namreč izbor pripravi država, iz katere prihaja zmagovalec, v Ukrajini pa že skoraj tri mesece divja vojna. Četudi bi se vojna v kratkem končala, si je težko predstavljati, da bi lahko že do prihodnjega leta pripravili vse potrebno za tako velik dogodek. Nekatere evropske države so se tako denimo že ponudile, da bi lahko postale nadomestne gostiteljice tekmovanja, več o tem pa v prispevku Bo Ukrajina naslednje leto gostila Evrovizijo?

Že med samim nastopom zasedbe Kaluš Orkestra v italijanskem Torinu pa se je marsikdo vprašal, o čem sploh prepevajo ukrajinski fantje. Frontman rap skupine Oleg Psiuk je v pogovoru za Sky News pojasnil, da je zmagovalna pesem letošnjega evrovizijskega izbora posvečena njegovi materi. “Vsi prepevajo našo pesen, a prvotno je bila posvečena moji mami, po kateri nosi tudi ime,” je dejal Psiuk. Dodal je, da je Stefania sedaj postala pesem ta vse matere na svetu.

Pesem sicer govori o staranju in ustvarja nostalgično atmosfero. Pripoveduje o vseh naporih matere ter izpostavlja boje in napore, ki jih je morala prestati za svojega otroka. “Polje cveti, ona sivi. Poj mi uspavanko, mama. Še vedno želim slišati tvojo domačo besedo. Pretresla me je, mi dala ritem in moč volje; ni jemala, dajala je.” med drugim pojejo Ukrajinci. “Verjetno je vedela več kot Salomon, vedno bom hodil do tebe po razbitih cestah.”

Mama frontmana skupine je pesem, ki ji je posvečena, prvič slišala šene na finalnem nacionalnem izboru, na katerem so Ukrajinci odločali, katerega predstavnika bodo poslali v Torino. Kljub temu da je bila pesem izbrana pred vojno v Ukrajini, ji sedaj pripisujejo tudi globji pomen. Številni Ukrajinci so jo vzeli za svojo himno, ki jih bodri, da bodo kljub uničenju, ki jih čaka v domovini, vseeno nekoč našli pot nazaj domo.

Na evrovizijski finalni večer so fantje pojasnili še, da s pesmijo razkazujejo svoje korenine ter želijo dokazati, da lahko nekaj vzameš iz preteklosti in spremeniš tako, da deluje tudi v sedanjem času. “Zato smo doma, v Ukrajini, dosegli tak uspeh in le upamo lahko, da bomo takšnega sprejema deležni tudi na mednarodni ravni,” so še dejali in dodali, da je bil njihov recept enostaven: “Vzeli smo nekaj starega in naredili, da zveni moderno”.

Kako je potekal sinočnji izbor pesmi Evrovizije, lahko preberete v prispevku: Znana zmagovalka Evrovizije 2022.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.