Andrijanič o kritikah digitalnih bonov: Nepotrebno povzročanje zmede

Slovenija 18. Jun 202212:29 > 12:44 8 komentarjev
Mark Boris Andrijanič
Borut Živulović/BOBO

Digitalni boni za nakup računalniške opreme, ki so jih v teh dneh dobili mladi, so naleteli na precej kritik. Aktualna ministrica, pristojna za digitalizacijo, Emilija Stojmenova Duh pravi, da bi jih ukinila, če bi jih lahko. Na kritiko pa se je zdaj odzval prejšnji minister Mark Boris Andrijanič. "Sistem je še mogoče izboljšati, a nepotrebno povzročanje zmede ne koristi nikomur," meni. Zavrnil je očitke, da je bon namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme. "Največjo korist bodo imeli prav mladi," je zapisal in dodal, da je prepričan, da jih bodo izkoristili preudarno.

Ta teden so mladi dobili možnost unovčevanja digitalnih bonov. S 150 evri lahko učenci zadnje triade, dijaki in študentje kupijo računalniško opremo. V prihodnje bodo boni na voljo tudi starejšim od 55 let, a se bodo morali za to, da jih bodo lahko tudi unovčili, udeležiti brezplačnega izobraževanja, ki naj bi se začela avgusta.

Ukrep, ki ga je v vladi Janeza Janše pripravilo ministrstvo za digitalizacijo pod vodstvom Marka Borisa Andrijaniča, jezi aktualno ministrico Emilijo Stojmenovo Duh. Če bi bilo mogoče, bi bone preklicala, se je na ukrep odzvala ta teden. Meni namreč, da bodo boni povečali tako digitalni kot socialni razkorak. “Višina bona je takšna, da socialno ogroženim ne bo omogočila nakupa opreme, ki jo potrebujejo, medtem ko bo ostalim, ki opremo že imajo, omogočila nakup dragih pripomočkov, ki v nobenem pogledu ne bodo prispevali k dvigu digitalne pismenosti,” je zapisala.

“Nedvomno je tudi obstoječi sistem mogoče še izboljšati, a nepotrebno povzročanje zmede ne koristi nikomur,” pa o kritikah svoje naslednice meni Andrijanič. Poudaril je, da gre pri zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ureja tudi digitalne bone, za enega prvih tovrstnih zakonov v Evropi, in dodal, da se po njem želijo zgledovati številne države. Izpostavil je, da je zakon podprlo več uglednih organizacij, tudi osrednje slovenske univerze in Zveza društev upokojencev Slovenije, državni zbor pa ga je sprejel brez glasu proti.

“Ne drži, da smo pozabili na starejše”

Informacije, da je 60 milijonov evrov namenjenih le mladim, ne držijo. “Gre za znesek, ki je namenjen tako za digitalne bone kot tudi za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin v letošnjem in naslednjem letu. To je nekajkrat več sredstev, kot jih je bilo na voljo kadarkoli prej,” se je odzval na očitke.

“Ne drži, da smo pozabili na starejše, saj zakon predvideva največ ukrepov prav zanje,” je zapisal in dodal, da bo večina brezplačnih tečajev na voljo v prihodnjem letu. “Prav zato smo zanje namenili največji del proračuna za digitalno vključenost v letu 2023, ki znaša 28 milijonov evrov. Ta sredstva bodo zadoščala za brezplačne tečaje osnovnih digitalnih veščin in digitalne bone za več kot 50.000 starejših,” je še dodal. Število mest na tečajih je mogoče še dvigniti, če bi za to obstajal interes.

V času priprave zakona je bilo na letni ravni na voljo manj kot 10.000 tečajnih mest za vse zainteresirane, je opozoril Andrijanič. Ponudniki so to pripisali pomanjkanju zanimanja in premajhni ozaveščenosti o praktični uporabnosti tovrstnih znanj. “Da bi čim več starejših navdušili nad tovrstnimi tečaji, smo določili, da bo vsak udeleženec subvencioniranih tečajev prejel digitalni bon za nakup računalniške opreme,” je razložil. Po objavi zakona so pripravili pilotni razpis za subvencioniranje tečajev, v katere bo vključenih 5.000 starejših.

Andrijanič prepričan, da bodo mladi bone porabili preudarno

Tudi očitek ministrice Emilije Stojmenove Duh, da bo bon namenjen predvsem financiranju v tujini narejene opreme, Andrijanič zavrača. “Največjo korist bodo imeli prav mladi, ki jim bomo na ta način končno pomagali priti do moderne računalniške opreme, ki jo nujno potrebujejo za nemoteno šolanje. Med pandemijo se je namreč izkazalo, da ogromno slovenskih družin, še posebej tistih z več otroki, nima dovolj zmogljive računalniške opreme,” je zapisal. Dodal je, da so poskrbeli, da z digitalnim bonom ni mogoče kupiti igralnih konzol ali druge opreme, ki ni povezana z izobraževanjem. “Prepričan sem, da bo velika večina mladih izkoristila digitalne bone preudarno,” je dodal.

Koliko bonov so mladi unovčili v prvih dneh in kaj so kupili? V prvih dveh dneh so unovčili skoraj 6.000 bonov, vrednih več kot 800.000 evrov. Veliko se jih je odločilo za brezžične slušalke, za katere so morali doplačati le nekaj evrov, ponekod pa so ostali celo brez zaloge.

V zapisu je še spomnil, da so na ministrstvu v času njegovega mandata pripravili razpis za subvencioniranje tečajev programiranja, robotike in drugih naprednih digitalnih veščin za mlade. Verjame, da bo te razpis njegova naslednica izvedla še letos.

S sprejemom zakona so po Andrijaničevi oceni postavili trdne temelje za preboj na področju digitalne vključenosti. “Moja naslednica ima pred sabo štirikrat daljši mandat od mojega, zato bo imela dovolj priložnosti za izboljšanje obstoječega sistema. Njej in njeni ekipi želim pri tem kar največ uspeha,” je še zapisal.

Stojmenova Duh napovedala novelo zakona

Stojmenova Duh je napovedala, da na ministrstvu pripravljajo novelo zakona o digitalni vključenosti. Fokus bodo preusmerili na usposabljanja in ne na opremljanje, interesa za izobraževanje pa je po njenih besedah ogromno.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje