Ukrajinsko-ruska kriza že ”kosi” tudi v avtomobilski industriji

Magazin 05. Mar 202217:45 0 komentarjev
Volkswagen ID.5
Volkswagen

Volkswagen napoveduje omejitve proizvodnje v Evropi, Renault v Rusiji. Pri Fordu zaenkrat le v pripravljenosti.

Ukrajinsko-ruska kriza, ki zadnje dni polni novice po vsem svetu, bo v prihodnjih tednih vplivala na vse spektre gospodarstva. Tudi avtomobilsko industrijo, kjer se nekaj dni po izbruhu spopadov že kaže prva škoda. Že tako skromna proizvodnja novih avtomobilov, ki jo spremljamo zadnje leto, se bo namreč očitno še nekoliko zmanjšala.

Po prvih ocenah J. D. Power in LMC naj bi tako zaradi trenutne situacije avtomobilske znamke po vsem svetu izdelale 400.000 novih vozil manj. Tako v Ukrajini kot v Rusiji namreč nastaja kar nekaj sestavnih delov za različne avtomobilske znamke po svetu. Seveda pa bodo največji udarec utrpeli proizvajalci, ki imajo na tamkajšnjih tleh celotne avtomobilske tovarne.

Volkswagen zapira v Evropi, Renault v Rusiji

Pri Volkswagnu so tako napovedali, da bodo v domovini zaustavili proizvodnjo v dveh svojih tovarnah. Kot razlog so navedli moteno dobavo sestavnih delov iz Ukrajine. Hkrati ob tem začasno povsem zaustavljajo proizvodnjo električnih avtomobilov, kot sta ID.3 in ID.4. Gre za modela, zasnovana na platformi MEB, enako usodo pa bi lahko doživeli tudi ostali koncernski modeli na isti platformi.

S podobnimi težavami se soočajo tudi pri Renaultu. Zanj je ruski trg še kako pomemben, saj je na njem prisotna tudi z znamkama Lada (ki velja za najbolj priljubljeno na trgu) in Dacia. Francozi so že napovedali začasno zaprtje nekaterih tovarn, a ne neposredno zaradi težav v proizvodnji. Kot razlog so namreč navedli poostrene nadzore na mejnih prehodih, ki upočasnjujejo dobavo ključnih sestavnih delov.

Volkswagen Golf Volkswagen Golf
Volkswagen

Drugi avtomobilski proizvajalci za zdaj o večjih zapletih ne poročajo. Pri Fordu so sicer izrazili zaskrbljenost nad situacijo, morebitne ukrepe pa bodo uvedli ob zaostrovanju razmer na trgu. V Rusiji sicer poteka tudi proizvodnja vozil znamk BMW, Chevrolet, Cadillac, Kia in Hyundai. Vodstva omenjenih znamk morebitnih ukrepov oziroma komentarjev v zvezi s situacijo še niso podala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!