Umrl legendarni italijanski modni oblikovalec

Magazin 12. Apr 202421:16 > 21:39 1 komentar
Roberto Cavalli
Foto: PROFIMEDIA

V 84. letu je umrl italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli. Oblikovalec, ki je modno sceno uradno zapustil pred desetletjem, je imel že nekaj časa zdravstvene težave.

Umrl je italijanski modni oblikovalec Roberto Cavalli.

“Dragi Roberto, fizično te ni več med nami, vendar vemo, da boš z mislimi vedno tu. V največjo čast mi je, da lahko delam pod tvojo zapuščino in ustvarjam za blagovno znamko, ki si jo ustanovil s tako vizijo in slogom,” mu je v slovo zapisal kreativni direktor družbe Fausto Puglisi.

Ob tem je pripisal, da ga bodo pogrešali. “Tvoje ime bo še naprej svetilnik navdiha,” je dodal.

Roberto Cavalli
Foto: Roberto Cavalli/Instagram

Oblikovalec, ki je modno sceno uradno zapustil pred desetletjem, je imel že nekaj časa zdravstvene težave, vendar ga to ni ustavilo, da bi živel polno življenje, piše La Repubblica. Marca lani je naznanil rojstvo svojega šestega otroka, ki ga je imel z dolgoletno partnerico Sandro Bergman Nilsson, nekdanjo miss Švedske.

Rodil se je 15. novembra 1940 v Firencah. V preteklosti je večkrat spregovoril o svojem težkem otroštvu, ki ga je močno zaznamoval umor očeta. Zaradi te travme kar do 18. leta ni spregovoril, je nekoč povedal. “Me je pa življenje nato zelo nagradilo,” je dodal oblikovalec.

S študijem tekstilnega tiska je začel na lokalnem umetniškem inštitutu, preden je izumil novo tehniko tiskanja na usnje, ki mu je prinesla naročila znamk Hermès in Pierre Cardin. Svojo prvo kolekcijo je predstavil pri 30 letih, preden je leta 1972 odprl svoj prvi butik v Saint Tropezu v Franciji.

Ena njegovih prvih strank je bila igralka Brigitte Bardot. Tudi druge zvezdnice so nosile njegova oblačila, kar mu je prineslo še večjo slavo. Oblikoval je moška in ženska oblačila, dodatke, očala, ure, nakit, parfume, spodnje perilo, čevlje in kopalke ter lansiral založbo kavbojk in otroške kolekcije.

Cavalli je imel vijoličast helikopter in toskanski vinograd, oboževal je ferrarije, debele cigare in ukrojene srajce, ki so bile odpete, pa je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Dodali so še, da je imela Cavallijeva kariera vzpone in padce, znašel se je namreč tudi v središču dolgotrajnega sojenja v Italiji zaradi davčne goljufije, ki se je končalo z njegovo oprostitvijo. Tudi njegovo podjetje je začelo beležiti izgubo, zaradi česar je bil leta 2015 prisiljen prodati večino delnic.

Blagovna znamka Roberto Cavalli je bila ustanovljena v sedemdesetih letih. Njegovo premoženje je ocenjeno na pol milijarde evrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje